Amikor India mintaállam lett

A magyar közéleti események tükrében zavarba ejtő témákat feszegetett a Budapesti Corvinus Egyetemen tartott előadásában India alelnöke, Mohammad Hamid Ansari. Beszédében ugyanis az indiai demokrácia sajátosságairól beszélt, így az eseményen olyan, a magyar kormányoldalon már-már szitokszónak számító értékeket említett mint a szabad sajtó, az esélyegyenlőség, vagy a választópolgárok aktivitása.

Az indiai demokrácia a sajtószabadság, az emberi jogok tisztelete és a jó kormányzás, a politikai pluralizmus és a kölcsönös megértés formájában kell, hogy testet öltsön – mondta Anszari, aki szerint a dél-ázsiai országnak azért további lépéseket kell még tennie.

A demokrácia sikere azonban a választópolgárok aktivitásán múlik – tette hozzá az indiai politikus, s biztosította a hallgatóságot: országa, például a választási rendszer reformjával újabb lépéseket tesz majd a demokrácia építése irányába.

Az 1.3 milliárd lakosú dél-ázsiai állam a világ legnépesebb demokráciájaként ismert. Korábban, elsősorban a nők helyzete és a hagyományosan megkülönböztető társadalmi berendezkedése miatt kritizálták Indiát, az utóbbi években azonban több nyugati állam, köztük az Egyesült Államok is elismerte demokratikus fejlődését . Ennek köszönhető, hogy a brit hetilap, a The Economist éves demokrácia indexe szerint India magasabb pontszámot kapott, mint Magyarország. A 2015-ös listán az ázsiai ország a 35. helyet érte el, míg hazánk csak az ötvennegyedik lett. S bár az Újságírók Határok Nélkül nevű szervezet 2016-os összesítésében az ország nem kapott jó besorolást, India a sajtószabadság szempontjából mégis figyelemre méltó változáson megy át. A heterogén etnikai lakosság hírigényét Indiában több mint hetvenezer (!) napilap és hatszázkilencven műholdas TV-csatorna elégíti ki.

A Népszabadság letarolása és az érvénytelen kvótanépszavazás tükrében érthető, hogy az eseményen szintén felszólaló egykoron Századvéges Lánczi András, a Corvinus Egyetem rektora és a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára, Szabó László inkább India gazdasági potenciálját hangsúlyozták ki beszédükben. Bár az elhangzottak után szerettük volna megkérdezni Mohammad Hamid Anszari véleményét a magyar demokráciáról, sajnos erre az eseményen nem volt mód. A hallgatóság ugyanis nem kérdezhetett.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »