Amikor a hóhért akasztják: a Facebook, a Twitter és a YouTube blokkolására készül Oroszország

Amikor a hóhért akasztják: a Facebook, a Twitter és a YouTube blokkolására készül Oroszország

Az orosz törvényhozás jelenleg egy olyan javaslaton dolgozik, amelynek értelmében korlátoznák a közösségi oldalak elérését az országban – írja a ZDnet orosz portál.

A médium szerint a törvénytervezetben

szó szerint említik a Facebookot, a Twittert és a YouTube-ot.

A portál azt írja, hogy az új törvénnyel akarnak bosszút állni, mert a közösségi médiumok

diszkriminálják az orosz kormányzat által működtetett angol nyelvű hírforrásokat.

Az orosz törvényhozók azt állítják, hogy számos sajtóterméket – mint például a Russia Todayt, a RIA Novostit vagy a Crimea 24-et – negatív fényben tüntettek fel a közösségi médiumok. Állításuk szerint 20 olyan esetet regisztráltak, amely során orosz hírforrásokat diszkriminináltak a közösségi médiában.

Hírdetés

A törvénytervezetben azt írták, hogy a YouTube-on 2018-ban, a Facebookon és a Twitteren pedig 2020-ban hoztak olyan új szabályozásokat, amelyek negatívan érintették az orosz portálokat.

A médiumok ezen szabályozásai értelmében külön jelölést, címkét kapott minden olyan sajtótermék oldala, amely egy ország kormányával kapcsolatba hozható, valamint az ezen oldalak által generált tartalmakat eltávolították a programuk által a felhasználóknak ajánlottak közül.

Az orosz honatyák szerint azzal, hogy a közösségi médiumok így jártak el,

megsértették az orosz polgárok alapvető emberi jogait és szabadságát.

A törvénytervezet előzetes vitája hétfőn zajlott le az orosz parlamentben, a Dumában. Ennek során jóváhagyták a tervezet szövegét, és előkészítették annak ratifikálását.

Amennyiben a törvény életbe lép, akkor az orosz kormányzat telekommunikációs figyelőprogramja, a Roskomnadzor feketelistára tudja majd helyezni ezeket a közösségi médiumokat.

Nem ez lenne az első ilyen eset, 2016 óta ugyanis a LinkedInt például már feketelistán tartják.

Az említett közösségi médiumok mellett az orosz kormányzat a Google (amely, a YouTube anyacégeként már így is érintett – a szerk.) ellen is eljárásba kezdett amiatt, hogy a keresőoldal állításuk szerint túl sok „veszélyes tartalmat” közvetít az orosz polgárok felé.

(Index)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »