Ami valóban jár

VEZÉRCIKK – Polémiát váltott ki politikai körökben az elmúlt időszakban, hogy a parlament a választások előtti nagy igyekezetében megemelte a gyermekgondozási díjat (gyed). 

Nem is kell firtatni, nem véletlen az időzítés, egyértelműen kampányadakozásról van szó. Ám most az egyszer tényleg olyat tettek, amire már régen szükség lett volna, hiszen a jelenleg hatályos jogszabály egyértelműen diszkriminálja a jól kereső szülőket, belekényszerítve őket abba, hogy vagy az anyagilag hátrányos, alig havi 1200 lejt hozó gyedet választva két évig otthon maradjanak a gyermek mellett, vagy a 3400 lejes plafonérték mellett mindössze egy évet babázzanak, majd az apróságot nagyszülőkre vagy bölcsődére, netalán a nem túl olcsó dadusra bízva visszamenjenek dolgozni.

Lássuk, miről is van szó pontosan. Először is fontos ismételten hangsúlyozni, hogy gyermekgondozási díjról és nem segélyről van szó, ahogyan azt sokan helytelenül használják. A lényegi különbség a kettő között pedig ugyebár az, hogy a gyed biztosítási jogviszonyt feltételez, a kismamának/kispapának legalább tizenkét hónap munkaviszonnyal kellett rendelkeznie – és így társadalom- és egészségbiztosítást kellett fizetnie – a gyermek születése előtt ahhoz, hogy ez neki járjon. És mint tudjuk, ezek a biztosítások egyenes arányban nőnek a fizetéssel: minél többet keres valaki, annál többel finanszírozza az államkasszát.

Ezért is diszkriminatív a most hatályos jogszabály, hiszen aki 5 000 vagy éppen 15 000 lejt keres havonta, az minden valószínűség szerint eleve úgy rendezte be az életét, hogy nem fog tudni egy babával kiegészült családban havi 1200 lejből gazdálkodni – ez az összeg még egy első otthonos lakásvásárlás havi törlesztőrészletére vagy lakbérre is éppen csak elég, s hol van még a többi kiadás?

A most elfogadott módosítás rendet vág a rendszerben, és a befizetett összegtől teszi függővé a járandóság értékét. Így, reméljük, nem ez lesz az első visszadobott kampányadakozás. És egyúttal azt is reméljük, hogy nem indul be a választások előtti segélylavina, hogy jövőre újfent azzal kelljen kezdeni, hogy vagy szerzett jogokat vesznek el, vagy újabb adókkal fizetjük vissza a mostani bőkezűséget.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »