Amerikai nagykövet a román–moldovai egyesülés ellen

Amerikai nagykövet a román–moldovai egyesülés ellen

A Moldovai Köztársaságnak meg kell őriznie függetlenségét, a Romániával való egyesülés ötlete nem praktikus – szögezte le James Pettit, az Egyesült Államok chişinăui nagykövete az ország függetlenné válásának 25. évfordulója alkalmából a moldovai közszolgálati televíziónak adott interjújában.

jamespettit-1000x563_bJames Pettit

A vasárnap délután sugárzott interjúban az amerikai diplomata arra a kérdésre, milyen jövő mellett döntsenek a moldovaiak annak fényében, hogy fölmerült a Romániával való egyesülés lehetősége is, egyértelműen leszögezte: a Moldovai Köztársaságnak meg kell maradnia önálló államként.

„Fontosnak tartom, és természetesen ez a politikánk is, de azt hiszem, az itteni politika is, hogy a Moldovai Köztársaság szuverén és független állam maradjon, biztos határok között. A Romániával való egyesülés például, az EU-csatlakozás érdekében vagy bármilyen más indokkal nem praktikus választás, és nem olyan döntés, amely jobbá tenné a dolgokat itt, a Moldovai Köztársaságban” – szögezte le a nagykövet.

„A Moldovai Köztársaság nem Románia, a Moldovai Köztársaság saját történelemmel bír, és sajátos kihívásokkal küzd. Ezen kihívások egyike, hogy az ország többnemzetiségű, több nyelvet beszélő emberekkel, és ott van persze Transznisztria problémája is, amely még csak nincs is a központi kormányzat ellenőrzése alatt, de amelynek különleges jogállásra van szüksége, a Moldovai Köztársaságon belül” – hangoztatta az amerikai diplomata.

A nyilatkozat heves reakciókat váltott ki mind moldovai, mind romániai politikusok részéről. Mihai Ghimpu, a moldovai Liberális párt elnöke „megdöbbentőnek” nevezte Pettit kijelentéseit, szerinte ugyanis azok egyrészt sértik a moldovai polgárok arra vonatkozó jogát, hogy saját maguk döntsenek a jövőjükről, másrészt az orosz birodalmi diplomácia szellemiségét idézik, amelynek részeként az orosz nagykövet még abba is beleszólt, hogy milyen tankönyveket használjanak, hogy milyen nyelven beszélnek, és hogy hogyan határozzák meg magukat nemzetként. A politikus, aki korábban ideiglenes államfőként stratégiai együttműködési megállapodást írt alá Romániával az EU-integráció érdekében, leszögezte: álláspontja szerint Moldovának „anyaországa”, Románia nélkül nincs esélye az európai integrációra.

Felháborodottan reagált Traian Băsescu volt román államfő, a Népi Mozgalom Párt (PMP) elnöke is. Az exelnök, aki államfői mandátuma idején Moldova és Románia egyesülésének egyik fő szószólója volt, és jelenleg is ez képezi pártja egyik legfőbb célját, közösségi oldalán a román történelem elleni durva támadásnak, valamint a sztálini és a putyini propagandához hasonlatosnak nevezte a nagykövet kijelentéseit, és hivatalos washingtoni állásfoglalást kért. 


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »