Amerikai helikopterekre szorulnak a magyar kommandósok

Amerikai helikopterekre szorulnak a magyar kommandósok

Megjelentette, majd törölte honlapjáról a Honvédelmi Minisztérium azokat a fotókat, melyek azt igazolják: az elmúlt évek mulasztásai miatt, megfelelő helikopterek hiányában amerikai forgószárnyasok tudják csak kiszolgálni a magyar kommandósok hadgyakorlatát.

Kedden sajtónyilvános rendezvényt tartottak a honvédség újdörögdi gyakorlóterén, ahol a meghívó szerint a Honvédelmi Minisztérium (HM) és a Terrorelhárítási Központ (TEK) vezetése tekintette meg a két szerv kommandósainak közös lövészetét. Amiről nem szólt a fáma, s amiről a kora este a helyszínről elbúcsúztatott újságíró kollégák hivatalosan már nem tudósíthattak, az „mindössze” az amerikai Black Hawk (Fekete Sólyom) helikopterek megjelenése volt, melyek légiparádéba illő, a Tapolca–Nyirád útról jól megfigyelhető gyakorlatokat folytattak a magyar kommandósokkal az alkonyatban.

A HM titokgazdái és kommunikátorai ugyanakkor elkövettek egy hibát: a rendezvényen végig jelen lévő katonai sajtó fotóalbumot tett ki a minisztérium honlapjára, melyek között a Simicskó István miniszterről és Hajdú János TEK-főnökről készült protokollképek mellett a Black Hawkokról készült fotók is szerepeltek. A hibára akkor ébredtek rá, amikor ma reggel sajtóérdeklődést kaptak a képek kapcsán, ám akkor gyorsan ki is javították azt: a nemkívánatos felvételeket törölték, helyük az album képnézegetőjében azonban még utána is ott maradt, üresen.

 Csak a protokoll maradhatott. A törölt képek helye a Honvédelem.hu galériájában  

A titkolózás oka információink szerint kettős.

Az egyik, hogy az ilyen, jellemzően este vagy éjszaka végrehajtott kommandós rajtaütésekhez nem rendelkezik megfelelő helikopterekkel a honvédelmi tárca, mely az elmúlt években hagyta elsorvadni a szocialista kormányok idején – igaz, csak csírájában, de – megteremtett éjjellátó képességet. A döntéshozók annak ellenére sem vették komolyan ezt a kérdést, hogy az éjjellátóval felszerelt kutató-mentő helikopterek hiánya miatt a honvédség tíz évvel a hejcei szlovák repülőkatasztrófa után sem lenne képes éjjel, rossz időben egy hasonló tragédia esetén beavatkozni.

Amikor aztán a Hende Csaba vezette HM a szovjet gépekből álló flotta hadrafoghatóságát 2013-ban – mulasztásaival – engedte történelmi mélypontra süllyedni, a szolnoki forgószárnyas alakulat kénytelen volt felfüggeszteni az éjjellátó szemüveggel folytatott repüléseket, több évnyi kiképzési erőfeszítést veszni hagyva. A XXI. századi haderőkben példátlanul cikinek minősülő hiányosság pótlása egyes információk szerint már folyamatban van, a nemrég Oroszországba javításra kiküldött, jövőre elkészülő Mi-17-eseken állítólag helyreállíthatják illetve megteremthetik az éjjellátós repülések képességét. Ezen túlmenően úgy tudjuk, lenne lehetőség a légi mentőktől leselejtezett, a honvédség által nemrég átvett Ecureuil könnyű helikoptereket is úgy átalakítani, hogy pilótáik viselhessenek éjjellátó szemüvegeket, s ezáltal gyakorolhassák ezt a veszélyes, de katonai értelemben rendkívül értékes repülési módot.

A képességhiányos időben azok az amerikai Black Hawk helikopterek szolgálhatnak megoldással, melyeket erősítésként dobott át a tengerentúli haderő Európába Oroszország elrettentésére. Ha éjszakai feladatot kell gyakorolniuk, a magyar kommandósok – így a honvédség szolnoki 2. Különleges Rendeltetésű Ezrede – ezekre támaszkodhatnak, mint például most, a Fekete Hattyú fedőnevű hadgyakorlat idején is, illetve kedden Újdörögdön, a HM-rendezvény nem nyilvános részén. A honvédelmi vezetés érzékenységét fokozhatja, hogy egy korábbi ilyen gyakorlatot a budapesti amerikai nagykövet, Colleen Bell a Black Hawk gépek magyarországi marketingjére használta fel. Mint megírtuk, a diplomáciai protokoll feszegetésével arra is vállalkozott a hollywoodi exproducer, hogy a helikopter fedélzetére csörlőzzék, ami nem veszélytelen manőver. A nagykövet „alakításáról” akkor is felkerült egy videó a minisztérium honlapjára, melyet aztán cikkünk nyomán eltávolítottak, hogy rövid idő elteltével ismét megjelentessenek.

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy az amerikai Black Hawk gépek magyarországi akciói kapcsán nemrégiben fotózási engedélykérelemmel fordultunk a HM-hez, melyben külön kihangsúlyoztuk, hogy mindenben figyelembe vennénk a kommandós műveletek érzékenységét, az azzal járó korlátozásokat (jellemzően ilyen, hogy a különleges katonák arcát felismerhetetlenné kell tenni a publikált felvételeken). Választ kérésünkre nem kaptunk, ahogy tegnapi, témába vágó telefonos megkeresésünkre sem kaptunk visszahívást.

Az LHSN szakportálnak a rendezvény közelében készült fotóit Facebook-oldalukon megtekinthetik, ezekből egyet engedélyükkel cikkünkben is közöltünk.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »