Amerikai beleegyezés is kellett, hogy az oroszok bombázhassanak

Amerikai beleegyezés is kellett, hogy az oroszok bombázhassanak

Az oroszok napok óta Iránból felszálló gépekkel bombáznak több szíriai várost is. Washington szerint ezzel Moszkva megsérti azt a nemzetközi határozatot, amely megtiltja a harci repülők átadását Irán számára. Oroszország közben bejelentette, hogy támogatja azt az ENSZ-javaslatot, amely 48 órás tűzszünetet rendelne el a szíriai Aleppónál az ostromlott városban rekedt civilek ellátása érdekében.

„Az Egyesült Államok együttműködik Oroszországgal a szíriai csatatéren. Az iraki kormány amerikai beleegyezéssel nyitotta meg légterét Oroszország számára” – tájékoztatott Vatek Al-Hasimi iraki politikai elemző.

Az amerikaiak jelezték, hogy nem örülnek az új fejleményeknek, de nem lepődtek meg. „Ez szerencsétlen dolog, de nem váratlan eset. És arra utal, hogy Oroszország Irán közvetlen segítségével hajtja végre a légicsapásokat az Iszlám Állam és az Al-Nuszra Front elleni támadások szándékával, bár valójában, folyamatosan annak vagyunk szemtanúi, hogy általában a mérsékelt ellenzéket támadják” – jelentette ki Mark Toner amerikai külügyi szóvivő.

Toner hozzátette, hogy ez azonban nem akadályozza meg az Egyesült Államokat abban, hogy Oroszországgal együttműködve vegyen részt az aleppói humanitárius válság megoldásában. Egy másik szakértő arra emlékeztetett, hogy a bagdadi vezetés nem tehet meg bármit.

„Az iraki kormány nem akar a világnak olyan üzenetet küldeni, hogy Irak egyenlő Oroszországgal és Iránnal, mert egy ilyen üzenet hatással lehet Irak kapcsolataira az Egyesült Államokkal, a többi országgal a régióban, az arab országokkal és különösen az öbölbeli országokkal” – hangsúlyozta az iraki politikai elemző.

A szakértők arról már nem beszéltek, hogy Irak esetleg lehetővé tehetné-e Oroszország számára, hogy iraki légi bázisokat is használjon a szíriai légicsapásokhoz. Véleményük szerint az Egyesült Államok továbbra is Irak meghatározó szövetségese, és Washington azt már aligha engedné meg, hogy a bagdadi kormány ilyen messzire elmenjen.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »