Amerikai agytröszthöz igazolt a volt ukrán pénzügyminiszter

Az Egyesült Államokban született és alig másfél évig ukrán pénzügyminiszter Natalja Jareszko egy amerikai agytröszthöz igazolt.

Natalja Jareszko 2014 decembere és 2016 áprilisa között volt az ukrán pénzügyek irányítója és a napokban a washingtoni központú atlanti tanács eurázsiai központjánál helyezkedett el tudományos munkatársként.

Natalja Jareszko 1965-ben Chicagóban született, emigráns ukrán család tagjaként. Pályafutása az amerikai külügyminisztériumban kezdődött, 1992-1995 között az Egyesült Államok kijevi nagykövetségén ukrán gazdasági ügyekkel foglalkozott.

2005 és 2010 között a Viktor Juscsenko ukrán államfő mellett működő, külföldi befektetéseket elősegítő tanácsadó bizottság tagja volt.

Natalja Jareszko a magánszektorban is dolgozott, 2001-ben elnök-vezérigazgatója volt az amerikai kongresszus által alapított és a FÁK-országok területén működő kis- és középvállalkozásokban közvetlen befektetéseket végrehajtó WNISEF-nek. 2006-ban pedig társalapítója a Horizon Capital befektetési cégnek.

Natalja Jareszko pénzügyminiszteri kinevezésének napján, 2014. december 2-án kapta meg az ukrán állampolgárságot, de megtartotta amerikai állampolgárságát is. A nevéhez fűződik egyebek között a magánhitelezőkkel szembeni ukrán államadósság átalakításának a levezénylése.

Rovatok: KülföldTelepülés: USACímkék: Natalia Jareszko, Ukrajna, Egyesült Államok, külföldForrás: 

MTI


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »