Amerika megaföldrengésre készül

Olyan „megaföldrengésre” készülnek Amerikában, amely a becslések szerint akár 13 ezer áldozatot is követelhet és felmérhetetlen károkat okozhat. Évtizedek óta tudják, hogy egyszer bekövetkezik – a tudósok legfrissebb álláspontja szerint pedig most már bármikor sor kerülhet rá. A földrengést egészen Európáig érezni lehet majd.

Alig ötven éve derült ki, hogy akár 8-9-es erősségű földrengésre is sor kerülhet az úgynevezett Cascadia szubdukciós zónában, ami az észak-kaliforniai Cape Mendocinótól Portland és Seattle városokon át egészen a kanadai Vancouverig terjed.

A FEMA (Amerikai Szövetségi Veszélyhelyzet-kezelési Ügynökség, azaz a katasztrófavédelem) becslése szerint a Cascadia-földrengésben 13 ezer ember halhat meg, a sérültek száma 27 ezer lehet és várhatóan egymillió embernek lesz szüksége ideiglenes szállásra, további két és fél milliónak pedig vízre és élelemre. Gazdasági szempontból összeomló infrastruktúra, kártyavárként összedőlő épületek százezrei és sokmilliárd dolláros kár lehet a mérleg.

A szeizmológusok és az amerikai tudományos akadémia legfrissebb figyelmeztetése szerint a Szent András-törésvonalnál az egymásnak feszülő földkéreglemezek hatására bármikor sor kerülhet ezen az észak-kaliforniai területen az igen erős, a Richter-skála szerint akár 8-as fokozatú földrengésre – mondta el az M1 szombat reggeli adásában a köztelevízió Los Angeles-i tudósítója.

Hozzátette: míg kilenc évvel ezelőtt a következő három évtizeden belülre prognosztizálták a földrengést, addig ma már azt mondják: bármikor bekövetkezhet.

Kalifornia-szerte műszerek és érzékelők százai figyelik a föld alatti aktivitást, ezekből az adatokból következtetnek a szakemberek arra, hogy mi várható a közeljövőben.

A műszerek csak a pénteki nap folyamán 15-ször mértek kisebb rengést. Az elmúlt hónapokban 708 alkalommal, az elmúlt egy évben pedig 7141 esetben jeleztek rengést a műszerek. Ezek többségükben alig észrevehetők voltak, de előfordult köztük 5,2-es erősségű földrengés is – mondta a tudósító.

Nem csak az a kérdés azonban, hogy mikor következik be a földrengés, hanem az is, hogy Washington és Oregon államok mennyire lesznek felkészülve a biztosan érkező katasztrófára.

A két államban az elmúlt években ugyan nagy figyelmet szenteltek a kilencvenes évek előtti építmények megerősítésére, de még évtizedekre lenne szükség ahhoz, hogy minden egyes hidat és épületet földrengésbiztossá tegyenek.

—————————————–

A területen folyamatosan előforduló rengések oka, a Szent András-törésvonal, amely miatt átlagosan százévente sor kerül ezen a területen egy nagy erejű rengésre. Kalifornia történetében az egyik legnagyobb földrengés 1906-ban történt San Franciscóban, ahol a hajnali 7,9 erősségű rengés sok áldozatot követelt, óriási tüzet okozott és 30 ezer épület semmisített meg.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »