Amerika is bírálja Isărescuék vasgárdistás emlékérméjét

Heves bírálatok érik a Román Nemzeti Bankot (BNR) amiatt, hogy egykori, a Vasgárdával és a legionárius mozgalommal rokonszenvező elnökét is ábrázoló emlékérmét bocsátott ki.

Az Egyesült Államok nagykövetsége elismeri Románia jogát ahhoz, hogy ápolja intézményei hagyományait, ezek a megemlékezések azonban nem vonatkozhatnak a történelem által elítélt személyekre – szögezte le pénteken a bukaresti diplomáciai képviselet. A nagykövetség arra reagált, hogy a Román Nemzeti Bank (BNR) a Vasgárdával és a legionárius mozgalommal rokonszenvező egykori elnökét, Mihail Manoilescut is ábrázoló emlékérmét bocsátott ki áprilisban.

Az amerikai nagykövetség csalódottságának adott hangot amiatt, hogy a központi bank azt a Manoilescut dicsőíti, aki aktívan hozzájárult a fasiszta ideológia és az antiszemitizmus romániai terjesztéséhez. A diplomáciai képviselet úgy véli, egy ilyen személy hitelesítése ellentmond a romániai demokratikus intézményrendszer alapjainak, a jogállamiság és az alapvető emberi jogok védelmének.

A Mugur Isărescu által 1990 óta irányított nemzeti bank április közepén bocsátott ki emlékérmét, amelyen a BNR fasiszta irányultságáról elhíresült egykori kormányzójának arcképe is látható. A jegybank által százötven példányban, arany, ezüst és réz változatban piacra dobott numizmatikai tárgyak az intézmény három volt vezetőjének állítanak emléket.

Köztük annak a Mihail Manoilescu román közgazdásznak, politikusnak, aki előbb II. Károly román király támogatója, gazdasági minisztere volt, majd 1940-ben külügyminiszteri tisztséget töltött be a nácipárti Ion Gigurtu vezette kormányban. (Utóbbi minőségében ő írta alá a második bécsi döntést, melynek értelmében Észak-Erdély visszakerült Magyarországhoz). Manoilescu nyíltan szimpatizált a fasiszta Vasgárdával, és oszlopos tagja volt a legionárius mozgalom legfelsőbb döntéshozó szerveként működő szenátusnak.

Az emlékérme miatt nemrég a bukaresti Elie Wiesel Holokausztkutató Intézet és a washingtoni Holokauszt Múzeum a fasiszta totalitárius rendszer dicsőítésével vádolta meg a román jegybankot. Az Elie Wiesel Intézet szerint Benito Mussolini olasz diktátor leplezetlen híveként Manoilescu támogatta a romániai zsidóknak a közéletből való kirekesztését célzó törvényeket, publicistaként pedig „dicshimnuszokat zengett a fasiszta és rasszista mozgalmaknak”. „A szélsőséges nacionalizmus európai előretörése közepette a demokratikus értékeket csakis a traumatikus múlt kritikai átértékelésével, nem pedig annak dicsőítésével óvhatjuk meg” – állapította meg a témában kibocsátott közleményében a holokausztkutató intézet.

Levélben fordult Isărescuhoz, Klaus Johannis államfőhöz és az Egyesült Államok bukaresti nagykövetéhez az ügyben a washingtoni Holokauszt Múzeum. Radu Ioanid, az intézmény nemzetközi archívumának igazgatója Románia egyik fő fasiszta ideológusának nevezi Manoilescut, akinek dicsőítése szerinte ellentmond Bukarest euroatlanti törekvéseinek. Ioanid arra is felhívja a figyelmet, hogy a bukaresti jegybank nem először tiszteleg fasiszta és antiszemita román politikusok emléke előtt. 2010-ben a BNR emlékérmét bocsátott ki Miron Cristea volt román pátriárka és miniszterelnök arcképével, akit felelőssé tesznek több mint 200 ezer zsidó román állampolgárságától való megfosztásáért.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »