Amerika is bírálja Isărescuék vasgárdistás emlékérméjét

Amerika is bírálja Isărescuék vasgárdistás emlékérméjét

Heves bírálatok érik a Román Nemzeti Bankot (BNR) amiatt, hogy egykori, a Vasgárdával és a legionárius mozgalommal rokonszenvező elnökét is ábrázoló emlékérmét bocsátott ki – számol be Rostás Szabolcs a kronika.ro-n.

Az Egyesült Államok nagykövetsége elismeri Románia jogát ahhoz, hogy ápolja intézményei hagyományait, ezek a megemlékezések azonban nem vonatkozhatnak a történelem által elítélt személyekre – szögezte le pénteken a bukaresti diplomáciai képviselet. A nagykövetség arra reagált, hogy a Román Nemzeti Bank (BNR) a Vasgárdával és a legionárius mozgalommal rokonszenvező egykori elnökét, Mihail Manoilescut is ábrázoló emlékérmét bocsátott ki áprilisban.

Az amerikai nagykövetség csalódottságának adott hangot amiatt, hogy a központi bank azt a Manoilescut dicsőíti, aki aktívan hozzájárult a fasiszta ideológia és az antiszemitizmus romániai terjesztéséhez. A diplomáciai képviselet úgy véli, egy ilyen személy hitelesítése ellentmond a romániai demokratikus intézményrendszer alapjainak, a jogállamiság és az alapvető emberi jogok védelmének.


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »