Ambros Martín Győrből fél lábbal a román válogatotthoz igazolt

A Győri Audi ETO KC vezetőedzője, Ambros Martín lesz szerdától a román női kézilabda-válogatott szövetségi kapitánya; a tréner egyszerre látja el a két feladatot.

A győri klub keddi sajtóközleménye szerint az ETO KC elnöksége megvizsgálta a tréner szerződését – amelyet az előző elnök kötött –, és megállapította, hogy nincs lehetősége Martín romániai szerepvállalását megvétózni.

Az MTI emlékeztet, hogy Ambros Martín az idei év elején Elek Gáborral közösen rövid ideig vezette a magyar női válogatottat is, de nyáron nem őt választották a nemzeti csapat élére. A spanyol szakvezető szeretné magát állandó szövetségi kapitányként is kipróbálni, ezért fogadta el a román szövetség ajánlatát. Martín – akit 2013-ban és 2014-ben a világ legjobb edzőjének választottak, és kétszer nyerte meg a Bajnokok Ligáját – a romániai feladatai mellett továbbra is betölti a Győri ETO vezetőedzői posztját. A győriek az előző idényben a bajnokságban és a Magyar Kupában arany-, a Bajnokok Ligájában ezüstérmesek lettek.

A Román Kézilabda-szövetség (FRH) közleménye szerint Martín (teljes nevén Ambrosio José Martín Cedres) 2020-ig szóló szerződést írt alá a román szakszövetséggel, és ő felel a női kézilabda stratégiájának kidolgozásáért is. „Ambros Martín kinevezése fontos lépés a román kézilabdasport számára. Meggyőződésünk, hogy akkor leszünk eredményesek, ha a világ legjobb edzőivel dolgozunk: a nőknél Ambros Martínnal, a férfiaknál Xavi Pasquallal” – idézte a közlemény Alexandru Dedut, a szakszövetség elnökét. Martín munkáját a válogatottnál Costică Buceschi másodedző és Jaume Fort Mauri kapusedző segíti.

A román válogatottat Martin előtt a svéd Tomas Ryde irányította, a csapat a dániai világbajnokságon bronzérmet szerzett, a riói olimpián a kilencedik helyen végzett. Érdekes, hogy a magyar női kézilabda-válogatott élére pedig a román fővárosból érkezett szövetségi kapitány a dán Kim Rasmussen személyében, aki az idén májusban Budapesten Bajnokok Ligáját nyert Bukaresti CSM vezetőedzői posztját adta fel a magyarországi megbízatás kedvéért. A korábban a lengyel női válogatottat irányító 43 éves szakember megbízatása július 1-től négy évre szól. Különben a magyar szövetség (MKSZ) elnöksége korábban kikötötte, hogy a mindenkori kapitánynak életvitelszerűen kell Magyarországon tartózkodnia.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »