Általános sztrájkra készülnek a közigazgatásban dolgozók

Országos szintű sztrájkot indít júliusban a Közigazgatási Szakszervezetek Szövetsége (FNSA), mert a kormány nem volt hajlandó eleget tenni követeléseiknek – számol be a kronika.ro. Az FNSA elnöke, Valer Suciu kedden a Mediafax hírügynökségnek elmondta, a szakszervezeti szövetség már értesítette a munkaügyi minisztériumot a munkakonfliktus elindításáról.

Mint hangsúlyozta, az említett „sürgősségi kormányrendelet elfogadásával, egyes kitételek visszavonásával, ugyanakkor bizonyos adóügyi intézkedések révén az ország összes megyei és helyi önkormányzatában dolgozó alkalmazottak diszkrimináció áldozatává váltak, a rendelet hátrányosan megkülönbözteti ugyanis őket a központi közigazgatásban dolgozóktól – utóbbiak ugyanis akár 70 százalékos béremelést kaptak”.

„Miután megállapítottuk, hogy a kormány közönnyel viseltetik a tevékenységi területünkön alkalmazásban álló személyzet problémái és a szektor reménytelen helyzete iránt, amely továbbra is a közalkalmazotti szféra legrosszabbul fizetett és leginkább diszkriminált kategóriája, az FNSA országos szinten elindította a munkakonfliktust a közigazgatásban” – közölte Valer Suciu.

A szakszervezeti elnök elmondása szerint az FNSA július 5-én egyórás, július 12-én egynapos általános sztrájkot szervez, majd július 19-étől meghatározatlan időre beszünteti a munkát. „Az FNSA követelései között van a helyi közigazgatásban dolgozók számára az étkezési utalványok biztosítása, ahol a költségvetési források ezt lehetővé teszik, a vakációs utalványok megadása, illetve a köztisztviselők és a szerződött személyzet 25 százalékos béremelése” – mondta még el Valer Suciu. Az FNSA országos szinten reprezentatív szakszervezet, 35 ezer tagja van – írja a kronika.ro.


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »