Általános sztrájkot szervez október végén a Sanitas

Általános sztrájkot tart október 31-én a Sanitas egészségügyi szakszervezet, mivel a munkaügyi, valamint az egészségügyi minisztérium képviselőivel folytatott, bizonyos közalkalmazotti kategóriákba tartozó munkavállalók béremelésére vonatkozó tárgyalások nem voltak eredményesek – közölte a Mediafax hírügynökség. 

sanitas_b

Az érdekvédelmi szervezet vezetői a kórházak kisegítő személyzete, a közegészségügyi igazgatóságok munkatársai, valamint az iskolai és bölcsődei orvosok juttatásának növelését kérték, de elmondásuk szerint nem jártak sikerrel. Marius Sepi, a Sanitas alelnöke rámutatott: a munkaügyi és az egészségügyi miniszterrel többször is tárgyaltak, de a tárcavezetők nem mutattak be konkrét számadatokat, így nem sikerült megállapodniuk, ezért a tüntetés mellett döntöttek.

Nemrég ugyan megemelték az orvosok és asszisztensek bérét, a rendeletek viszont nem vonatkoztak az említett alkalmazottakra. Sepi hozzátette: a követeléseket az ország különböző térségeiből érkezett panaszok nyomán fogalmazták meg.

A szakszervezet holnap körülbelül 200 résztvevővel tüntetést szervez a munkaügyi tárca bukaresti székháza előtt, szeptember 23-án a pénzügyminisztériumnál tiltakoznak, október 4-én az egészségügyi tárcánál tartanak megmozdulást, majd október 11-én a parlament elé vonulnak. Október 19-én figyelmeztető akcióra kerül sor, a hónap utolsó napján pedig általános sztrájkot tartanak.

Vlad Voiculescu egészségügyi miniszter úgy nyilatkozott: minden bizonnyal folytatják a tárgyalásokat az érdekvédelmi szervezetekkel, a szaktárca számára ugyanis prioritást jelent, hogy a béremelésben nem részesült közalkalmazottak is méltányos juttatást kapjanak.

Dragoş Pâslaru, a munkaügyi tárca vezetője eközben arról számolt be: dolgoznak a probléma megoldásán, elsősorban azonban a rendelkezésükre álló forrásokat kell figyelembe venniük. „Mindannyiunk közös érdeke, hogy hatékony egészségügyi rendszerünk legyen. Természetesen fontosnak tartjuk, hogy az egyelőre megoldatlan problémákat orvosoljuk” – fogalmazott Pâslaru. Hozzátette: amikor egy közalkalmazotti kategória béremeléséről döntenek, mindig lesznek olyan alkalmazottak, akikre nem vonatkozik az intézkedés, hiszen „nem sikerülhet minden tökéletesen”.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »