Alpolgármesterek nélkül maradhat Dorin Florea

Az RMDSZ és a szociáldemokraták közötti egyezség alapján előfordulhat, hogy a következő négy évben Dorin Floreának alpolgármesterek nélkül kell vezetnie a várost.

florea_6_or_bDorin Florea

Egyedülálló helyzetet idézhet elő Marosvásárhelyen az RMDSZ és a Szociáldemokrata Párt (PSD) egyezsége: értesüléseink szerint a két alakulat közül egyik sem tart igényt az alpolgármesteri székekre, ugyanakkor mást sem támogatnának ennek megszerzésére.

A két párt a megyei önkormányzatban való együttműködésre írt alá négy esztendőre szóló egyezséget a napokban. Míg Brassai Zsombor Maros megyei RMDSZ-elnök szerint a megállapodás nem terjed ki a megyeszékhelyi tanácsra, Peti András, a szövetség marosvásárhelyi elnöke az ellenkezőjét állítja.

Nem közösködnének Floreával

A tárgyalások alapján sem a magyar párt, sem a szociáldemokrata alakulat nem szándékszik közösséget vállalni az ötödik mandátuma előtt álló Dorin Floreával, ezért nem nevesít senkit soraiból a tisztség megszerzésére. Peti azt is elmondta, hogy az egyezség értelmében mást sem támogatnak. Mivel az RMDSZ tíz, a PSD négy képviselővel rendelkezik a 23 fős testületben, a két alakulat könnyűszerrel azt is megakadályozhatja, hogy Florea pártja liberális jelöltet vagy jelölteket nevesítsen a két tisztségre. A marosvásárhelyi önkormányzat negyedik alakulata, a Szabad Emberek Pártja (POL) korábban egyértelműsíteni kívánta, hogy nem kíván részt venni semmiféle politikai alkuban, és ő sem óhajt támogató jobbot nyújtani Floreának.

„Nincs szükségünk olyan alpolgármesteri tisztségre, melyben az érintett csak feladatokat kap, de egyetlen városházi szakigazgatóságot sem koordinálhat és ellenőrizhet, ugyanakkor főutalványozói minőséggel sem rendelkezik” – indokolta lapunknak az RMDSZ álláspontját Peti András.

A fiatal politikus saját bőrén tapasztalta meg, mit jelent Dorin Florea mellett alpolgármesteri tisztséget betölteni. „Szárnyak nélkül nem lehet repülni” – vonta le a következtetést. Szerinte a helyhatósági törvény is a teljhatalomra törekvő polgármestereknek kedvez. Míg évekkel ezelőtt a polgármester köteles volt hatásköröket átruházni a helyetteseire, újabban ezt az elöljáró döntheti el.

Ha sem az RMDSZ, sem a PSD nem hajlandó alpolgármestert állítani, és mást sem támogat a tisztség megszerzésére, tulajdonképpen Dorin Florea régebbi álma teljesülhet. Az elöljáró többször is hangoztatta, neki nincs szüksége helyettesekre.

Az évek során több alpolgármester is lemondott – vagy lemondásra szólították fel – Florea mellől: Törzsök Sándor, Fodor Imre, Marius Ichim, Józsa Tibor és Ionela Ciotlăuş tartozik ebbe a körbe. Valamennyien az elöljáró diktatórikus módszereire panaszkodtak, arra, hogy semmiféle hatáskörrel nem ruházza fel őket.

A tizenhat év alatt a több pártot is megjárt polgármester mindössze barátjában, Claudiu Maiorban és részben Csegzi Sándorban tudott megbízni. Amikor valamilyen okból kifolyólag egyikük sem lehetett alpolgármester, Florea személyes tanácsadóként szerződtette őket. Mindketten megtarthatták irodájukat, míg a 2012-ben helyettük megválasztott alpolgármestereket a városatya az egykori Hangya-ház manzárdjába száműzte. Eközben Claudiu Maior, ha papíron nem is, a valóságban városmenedzseri feladatokat látott és lát el a mai napig.

Konstruktív ellenzéki szerepre készülve

Kérdésünkre, hogy olyan körülmények között, hogy az utóbbi három évben a magyarságnak, ha nehezen is, de mégiscsak teljesült néhány régi és jogos kívánsága, alpolgármester nélkül mire számíthatunk, Peti András annyit mondott, konstruktív ellenzéki politizálásra készülnek. „Az önkormányzati testületből igyekszünk érvényt szerezni a saját politikai programunknak” – tette hozzá.

Emlékeztettük Petit arra is, hogy Dorin Florea korábban több esetben is tetszés szerint alkalmazta a számára egyébként kötelező tanácshatározatokat. Az RMDSZ helyi elnöke szerint léteznek olyan törvényes módok, amelyekkel kötelezni lehet a polgármestert az önkormányzati határozatok életbe ültetésére.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »