Álomprojekt a Balatonnál?

Álomprojekt a Balatonnál?

Csak találgatnak balatoni politikusok, ki lehet valójában, és mi vezeti azt a férfit, aki a tó történetének legnagyobb turisztikai beruházását tervezi.

Gulyás Péter projektgazda több milliárd eurós, világrekorder fejlesztés ötletével keresett meg helyi önkormányzatokat, és állami részvétel lehetőségéről beszélt nekik. A kormányzatnál hallottak a sajtóban bőségesen tárgyalt tervekről, de azokhoz nincs közük, hivatalos megkeresésről nem tudnak. A kritikusai lufinak minősítik a példátlan projektet, a gazdája életképesnek tartja, és rajta kívül is vannak, akik látnak benne fantáziát.

Egyelőre se befektetőknek, se kormányzati szerepvállalásnak nincs nyoma a világ legnagyobb, Balaton mellé tervezett fedett vízi élményparkja kapcsán – a projektgazda Gulyás Péter közlésein túl.  Az Aqua Regnum Hungary nevű projektet a tó környékén egyszerre kíséri öröm, reménykedés, gyanakvás, meghökkenés és lesajnálás.

1500 milliárd forint

Több mint másfél évtizede foglalkoztatta már Gulyás Pétert a gondolat, hogy valamit kezdeni kellene a Balatonalmádihoz tartozó, Fűzfő felé eső, part menti füves, bokros résszel. Ez kisebb, a kárpótlás idején kiosztott, magántulajdonú parcellákból áll, és régóta kihasználatlan terület. Mint mondta, hosszú tervezés után, tavaly kereste meg az ötlettel a két érintett önkormányzatot, amelyek elvi támogatásukat adták az általa felvázolt szórakoztató és turisztikai centrumhoz.

A tervek 2015-ös ismertetőjében Gulyás Péter azt írta, a projekt költségvetése nagyjából 5 milliárd euró – azaz több mint 1500 milliárd forint – és célszerű lenne, ha a beruházó konzorciumban a magyar állam is tulajdonrészt vállalna, 30 százalékos arányban. A prezentáció szerint ennek fejében az állam felvásárolná a beruházáshoz szükséges ingatlanokat, és apportként vihetné be a megvett és kidolgozott projektet is. A világ legnagyobb és egyetlen non-stop fedett vízi élményparkjának további költségeit magánbefektetők finanszíroznák.

Tengeralattjárókat a Balatonba

Gulyás Péter tavaly ismertetett terve szerint a százhektáros part menti területre hatalmas, akár száz méter belmagasságú méhsejt szerkezetű buboréképületek kerülhetnének.  A komplexumban többek között gyógyvizes és úszómedencék, barlangfürdő, vízisí, szörf-, korcsolya- és evezős tréningpályák, sziklaugró hely, vízesés, valamint pálmaligetek, vendéglátó egységek, vízi vidámpark, cirkusz, színház és akvárium is elférne.

A Balaton látképe 2000 méter magasból Balatonszemes felett. MTI Fotó: H. Szabó Sándor

A Balaton látképe 2000 méter magasból Balatonszemes felett. Itt valósulna meg a gigaprojekt? MTI Fotó: H. Szabó Sándor

Mindezt a projektgazda víz alatti luxusszálló tervével is megfejelte, amelyet tengeralattjárókkal lehetne megközelíteni a 30 méter mélyre kotort Fűzfői-öbölben.

Gulyás Péter szerint egy ilyen létesítmény 365 napossá tenné a balatoni szezont, több millió látogatót vonzana egész Európából, és közvetlenül 1200 embernek adna munkát.

Miután az Édenben járt

A Balaton parti óriásbuborékokhoz az ihletett a nagy-britanniai Cornwallban megvalósított – a balatoni terveknél jóval kisebb – Éden projekt adta, ahol az említett méhsejtes építészeti megoldást alkalmazták. A turisztikai és oktatási célú építmény a világ legnagyobb üvegháza, a fedett trópusi hangulatú kertekben a világ minden tájáról származó növények burjánzanak.

Panoráma kép a cornwalli Eden Projectről. Fotó: Wikimedia Commons

Panoráma kép a cornwalli Eden Projectről. Fotó: Wikimedia Commons

A sokféle programot kínáló helyet 2001 óta több millióan keresték fel. A profilt tekintve azonban nem ez, inkább a Berlin közelében létesített Tropical Islands nevű, hatalmas vízi élménycentrum a példa– és még számos más hasonló aquapark.

A berlini Tropical Islands élményfürdő. Fotó: Wikimedia Commons

A berlini Tropical Islands élményfürdő. Fotó: Wikimedia Commons

Almádinak nem kell, de van másik kiszemelt

Februárban még arról volt szó, az érintett északi parti települések támogatják a terveket, áprilisban azonban Gulyás Péter már arról nyilatkozott, változott a helyzet, a tó déli partjára költözteti a beruházást, és már egyeztet három-négy ottani önkormányzattal, köztük Balatonszemessel. A hirado.hu-nak kedden azt mondta, már csak két-három hét, és eldől, hol „parkol le” a projekt.

Balatonalmádi polgármestere, Keszey János szerint náluk azért nem maradhatott az Aqua Regnum Hungary, mert több jogszabálynak sem felel meg, így a Balaton-törvénynek és a Natura 2000 európai ökológiai hálózatra vonatkozó rendelkezéseknek sem.

Fél atomerőmű

Az is megfontolandó, hogy a turisztikai terv megvalósításának kezdetben ismertetett költségei az új paksi atomerőmű-beruházásénak a felére rúgnának – hangsúlyozta a polgármester. Keszey János szerint az egyeztetések idején a projektgazda azt mondta, ez nem gond, majd megszerzi a kormány támogatását.

Mivel ilyen összegű beruházással nem mindennap jelentkeznek az önkormányzatnál, elvi támogatásukat adták, de semmilyen kötelezettséget nem vállaltak – tette hozzá. Később azonban, mivel úgy látták, Gulyás Péter nem mozdítja tovább az ügyet, Balatonalmádi elállt a projekttől.

Marton Béla, Balatonfűzfő polgármestere szerint ezek után ők is kénytelenek kiszállni, mert a településük az öblével vett volna részt a beruházásban, szabad területük nincs a buborékok elhelyezésére. Ezen kívül úgy értesültek, hogy a kormányzathoz sem érkezett érdemi megkeresés az ügyben, állami részvétel nélkül pedig szintén nincs értelme ekkora beruházásról gondolkodni – mondta.

„Ez egy lufi”

Kontrát Károly, Veszprém megye 2. számú választókerületének képviselője hallott ugyan a projektről a helyi polgármesterektől, de részleteiben nem ismeri a tervet. A Belügyminisztérium helyettes vezetője és parlamenti államtitkára szerint azt hallani, „ez egy lufi”, nincs realitása.

Kepli Lajos jobbikos országgyűlési képviselő, balatonalmádi lakos írásbeli kérdést tett fel a projekttel kapcsolatban a Miniszterelnökségnek. Mint a politikus a hirado.hu-nak mondta, márciusban arról tájékoztatták, nincs érdemi információja a tervekről, hivatalos megkeresés nem érkezett hozzájuk.

Majd kiderül

Hasonlóan nyilatkozott lapunknak Ruszinkó Ádám turisztikáért felelős államtitkár-helyettes is. A Nemzetgazdasági Minisztérium tisztségviselője a sajtóban bőségesen tárgyalt projektről azt mondta, ugyan hallott róla, de nincs közük hozzá. Gulyás Péter őt sem kereste meg, nincs első kézből származó információja a terveiről.

Megjegyezte, azt, hogy komolyan lehet-e venni a projektet, például az döntheti el, befogadja-e valamely önkormányzat, illetve a helyi lakosság, és ha ki kell fizetni a kiszemelt területet, vagy el kell kezdeni a fejlesztéseket, lesz-e, aki állja a számlát. Majd kiderül – mondta.

Kell témapark, de más

Határozottabban fogalmazott Bóka István, a Balaton Fejlesztési Tanács elnöke, balatonfüredi polgármester, aki szerint komolytalan tervről van szó, kétli, hogy ilyen volumenű fejlesztés megvalósulhat a tónál, ennek üzleti és környezetvédelmi akadályai is vannak. Még ha lenne is rá befektetető – akár az állam – akkor is kérdéses, miért a Balatonnál kellene ilyen, a tájba nehezen illeszthető óriáskomplexumot építeni, miközben annak fedett létesítményei bármely más helyen is működtethetők.

Hangsúlyozta, a Balatonnak szüksége van nagy témaparkra, de a fejlesztési tanácsban 20-40 milliárd forintos projektben gondolkodnak, amely a költségeit tekintve köszönő viszonyban sincs a másik elképzeléssel.

Nagyon örülnének

Gulyás Péter ötletét azonban még nem vetette el mindenki. Takács József, Balatonszemes polgármestere azt mondta, kellő óvatossággal közelítenek a tervhez, ám nyitottak. Ha a beruházás megvalósítható – és rájuk esik a befektetők választása –, akkor annak nagyon fognak örülni – fogalmazott.

Ő is hangsúlyozta, a kivitelezést csak állami részvétellel tudja elképzelni, arról azonban, hogy a kormányzat bevonása hol tart, illetve annak mennyi az esélye, jelenleg nincs információja. Eddig csak telefonon beszélt a projektgazdával, de hamarosan személyesen is találkoznak. Mindenesetre a szükséges nagyságú területe megvan a településnek, ahová nagyon szép projekteket lehetne szervezni – mondta.

Ugrásra kész befektetőkről beszél a projektgazda

Arra a kérdésre, hogy kinek a pénzéből valósulna meg az Aqua Regnum Hungary, Gulyás Péter a hirado.hu-nak azt mondta, külföldi pénzügyi befektetők biztosítanák a forrást. Ők hamarabb előkerültek, mint gondolta – azután, hogy kiszivárgott, Balatonalmádi elvi támogatását adja a projekthez – és már csak arra várnak, hogy meglegyen a biztos helyszín – mondta. Többet azonban nem akart elárulni róluk.

Hangsúlyozta, mivel a projekt szinte bárhol valóra váltható, „még az Antarktiszon is”, közel 100 százalék, hogy megépül a komplexum. A projektgazda hozzátette, már környező országokból is érdeklődtek a beruházás iránt, amely az újratervezés után – kimarad belőle a Fűzfői-öbölbe tervezett víz alatti luxushotel – 1,8-2 milliárd euróba kerülne, vagyis nagyjából 600 milliárd forintba, és másfél évtized alatt térülne meg. Szerinte kisebb élményparkkal nem lehetne Magyarországra vonzani a külföldieket.

Erős ember segítségére vár

Hangsúlyozta, életképes tervről van szó, amelynek a megvalósítását komoly szakemberekből álló csapat segíti – fürdőigazgató, mérnök, energetikus, közműfejlesztésben jártas, csúcstechnikákat ismerő személyek is vannak a teamjében.

Gulyás Péter a hirado.hu-nak továbbra is azt mondta, be akarja vonni az államot is a projektbe – a befektetőket megnyugtatandó –, ezért felvette a kapcsolatot egy nagy lobbierejű meg nem nevezett személlyel, aki bekötheti a kormányzathoz. Egyelőre a válaszára vár.

Van még több hasonló ötlete

A befektetőkhöz hasonlóan, magával kapcsolatban sem bocsátkozott részletekbe a projektgazda. A hirado.hu-nak annyit mondott, régóta jár vitorlázni a Balatonra, jól ismeri és szereti Almádit, nagy vízkedvelő. Olyan ember, aki az ötleteiből, innovációiból, él meg, most sem csak az Aqua Regnum Hungary van a fejében, hanem vagy három hasonló volumenű terv.

Korábbi sajtónyilatkozataiban azt is mondta, az energetika szerelmese, az elmúlt 30 évét különböző újítások és szabadalmak megvalósításának szentelte. Voltak vállalkozásai is, némelyik sikeres volt, más kudarcba fulladt – idézte még februárban a Blikk.

Csak tippek vannak

A projektről kérdezett politikusok csak találgatták a hirado.hu-nak, hogy ki lehet Gulyás Péter, mi az előélete és mik a motivációi. Bóka István, a Balaton Fejlesztési Tanács elnöke nem tudja eldönteni, hogy jó szándékú, de naiv emberről van szó vagy rosszabb a helyzet. Úgy véli, komolytalan az egész, a projektgazdát békén kellene hagyni, hogy tervezgessen csak magában.

Keszey János füredi polgármester szerin semmit sem tudni Gulyás Péterről, akin az látszik, hogy hiszi, amit mond, ám az eddigi eredmények nem őt igazolják.  Lehet, hogy egy jónak tűnő álmot próbál megvalósítani, amihez azonban semmilyen lényeges feltétel nem adott.

Sok hűhó semmiért?

A projektgazda talán a saját személyének akart hírverést csinálni, és egyszerű médiahacket követett el. Ha ez volt a szándéka, sikeresnek mondható, mert a sajtó úgy írt komoly hangnemben a terveiről, hogy azok teljességgel megalapozatlanok. Hatalmas port vert a médiában lényegében a semmivel,  itt nem is buborékokról, inkább egy nagy légvárról van szó – fogalmazott az egyik kritikus.

Kepli Lajos parlamenti képviselő azt mondta, ő körbekérdezgetett Almádiban, de senki nem ismerte Gulyás Pétert. Mint mondta, attól tart, hogy ha valamely önkormányzat beszáll a projektbe, és abból nem lesz semmi, akkor a település lényegében elvesztheti a bevitt ingatlanát, illetve csak hosszas eljárásokat követően állíthatja vissza az eredeti viszonyokat. Voltak már példák ilyen projektekre a Balatonnál – mondta.

Filmes társítások

Volt, akinek egy film jutott eszébe az Aqua Regnum Hungaryról. Werner Herzog német rendező Fitzcarraldo című alkotásának pénztelen főhőse arról álmodik, hogy operaházat épít az amazóniai őserdő közepére, ahová meghívhatja az általa bálványozott olasz tenort, Enrico Carusót. Célja megvalósításához többek között átvonszoltat egy gőzhajót a dzsungelen, de a heroikus kísérlet végül elbukik.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »