Állóháború alakult ki a túszejtők és a rendőrök között

Továbbra is patthelyzet volt hétfőn reggel az örmény fővárosban, Jerevánban a túszejtők és a biztonsági erők között az előző nap lezajlott túszejtő akció után, bár az éjszaka komoly incidensek nélkül telt el – számolt be a helyi rendőrség hétfőn.

Vasárnap hajnalban mintegy harminc fegyveres férfi megtámadta az egyik jereváni rendőrkapitányságot, megöltek egy rendőr ezredest, megsebesítettek egy másik ezredest és egy alezredest, valamint több más alacsony rendfokozatú rendőrt, és túszokat ejtettek. Felhívták a lakosságot, hogy vonuljon utcára, és érje el egy júniusban letartóztatott ellenzéki politikus, Zsirajr Szefilján és „minden politikai fogoly” szabadon bocsátását.

A megszállt épület utcájának egy része továbbra is le van zárva a forgalom elől keresztbe állított teherautókkal. Az örmény nemzetbiztonsági szolgálat közlése szerint a hatóságok tárgyalásokat folytatnak a túszejtőkkel, „igyekeznek meggyőzni a terroristákat, hogy tartózkodjanak további, az emberek életét és testi épségét fenyegető cselekedetektől, engedjék szabadon a túszokat, tegyék le a fegyvert, és adják meg magukat”. A tárgyalások eddig nem jártak eredménnyel.

A hatóságok cáfolták azokat a közösségi médiában megjelent híreszteléseket, amelyek szerint a törökországihoz hasonló puccskísérlet történt volna Jerevánban. Cáfolták azt is, hogy a fegyveresek más épületet is elfoglaltak volna.

Üzentek a túszejtők

A túszejtők készítettek egy videofelvételt a követeléseikről, és ez felkerült a Lifenews.com című orosz hírportálra. A felvételen a golyóálló mellényt viselő, Kalasnyikov géppisztollyal felfegyverkezett férfiak részben a lakossághoz szólnak, részben követelik, hogy a hatóságok szállítsák az épületbe Zsirajr Szefiljánt és „minden politikai foglyot”. Az egyik túszejtő, bizonyos Varuzsan Avetiszján ezenkívül azt követelte a Facebook közösségi portálon, hogy Szerzs Szargszján örmény elnök távozzon a hatalomból. Avetiszján szerint túszaik között van Vardan Egiazarján, az országos rendőrfőkapitány helyettese és Valerij Oszipján, a jereváni rendőrség parancsnokának helyettese.

Tudósítók szerint egyelőre nincs jele annak, hogy a lakosság a felhívás hatására bárhol gyülekezne.

Politikai elemzők azt mondták, hogy a fegyveresek nyilvánvalóan az egyik kis támogatottságú ellenzéki csoport hívei. A csoport alapítóját, Zsirajr Szefiljánt és hat politikustársát júniusban tartóztatták le. Szefilján ellen az a gyanú, hogy fegyveres csoportot szervezett, el akart foglalni kormányzati épületeket és egy televízió-átjátszóállomást. Az egykori katonatiszt Szefiljánt 2006-ban egyszer már bebörtönözték 18 hónapra a hatalom erőszakos megdöntésére való felhívása miatt.

Szefilján elégedetlen azzal, ahogy a kormány Karabah ügyében cselekszik. A túlnyomórészt örmények lakta Karabah a 90-es évek elején véres háború nyomán szakadt el a törökökkel rokon Azerbajdzsántól, azóta a terület a helyi örmény erők és az örmény hadsereg ellenőrzése alatt áll, de időről időre kiújulnak a harcok az azerbajdzsáni hadsereggel.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »