Állítólagos orosz bombázás miatt panaszkodnak a szíriai "mérsékeltek"

Azzal vádolta meg a damaszkuszi rendszerrel szövetséges Oroszországot az Egyesült Államok által támogatott egyik szíriai lázadócsoport, hogy az orosz légierő az állásait támadta az ország keleti részében.

Ez volt az első alkalom, hogy a Szíriai Demokratikus Erők (SDF) nevű felforgatószervezet azt közölte: orosz légitámadások célpontja volt. Korábban a szíriai kormányerőket vádolta azzal, hogy az állásait bombázták Rakka tartományban.

Szombaton az orosz és a szíriai légierő az SDF állásait bombázta, Deir-ez-Zór kormányzóságban. Ez az utolsó, még az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet kezén lévő szíriai tartomány, ahol a damaszkuszi rendszer és az Egyesült Államok támogatta SDF egyaránt a dzsihadisták kiűzésére indítanak támadásokat.

Az orosz légierő által támogatott szíriai kormányerők támadása az azonos nevű tartomány, Deir-ez-Zór elfoglalására összpontosít. Az amerikai légierő támogatta, arab és kurd fegyvereseket tömörítő Szíriai Demokratikus Erők a tartomány keleti részéből akarják kiszorítani a dzsihadistákat

Az SDF közleménye szerint az orosz és a szíriai légierő Deir-ez-Zór iparnegyedében lévő állásukra támadt, hat harcosuk megsérült.

“Miközben erőink jelentős győzelmeket érnek el az IÁ ellen, egyesek meg akarják akadályozni csapataink előrenyomulását” – áll az SDF közleményében. Deir-ez-zóri offenzívája bejelentésekor az SDF közölte, hogy egyáltalán nem egyeztet Damaszkusszal. A nemzetközi szövetség szerint azonban létezik egy bizonyos “konflikusmegelőző vonal”, hogy elejét vegyék bármilyen incidensnek a szíriai légtérben a háborúban részt vevő számos fél között.

A 2011 márciusában békés tüntetésekkel kezdődött, majd polgárháborúba torkollott konfliktusnak már több mint 300 ezer halottja van, és több millióan menekültek el otthonukból.

(MTI nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »