Állítólag diplomát akartak vásárolni a Krím határán elfogott orosz katonák

A kijevi hatóságok szerint felső fokú végzettséget igazoló papírt ment vásárolni a krími határra az a két, orosz hadsereghez átállt ukrán katona, akiket az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) a hét végén fogott el – közölte kedden Vaszilij Gricak, az SZBU szóvivője.

Video of u1kTJWm1GBU

A szóvivő elmondta, hogy a vasárnap őrizetbe vett Olekszandr Baranov és Makszim Ogyincov hamis ukrán diploma vásárlásának céljából érkezett a Csongar település melletti orosz-ukrán határátkelő ukrán oldalára. Őrizetbe vételükről – orosz álláspont szerint elrablásukról – videofelvételt is közzétettek.

Az ukrán hatóságok szerint a két férfi korábban az ukrán fegyveres erők kötelékében szolgált, de a Krím elcsatolása után dezertáltak, hogy az orosz hadseregben folytathassák katonai szolgálatukat.

Egy másik, az SZBU által közzétett felvételen az egyikőjük – vélhetően Baranov – megerősíti az ukrán hatóságoknak azt az állítását, miszerint átszökött az orosz hadseregbe, később pedig szerződéses katona lett belőle. Elmondása szerint 2014-ben (a Krím elcsatolásának évében) csatlakozott az orosz erőkhöz.

Az SZBU szóvivője közölte: a hatóságok először arról kaptak információt, hogy a Baranov és Ogyincov hamis papírt készül vásárolni. A felsőfokú végzettséget igazoló papír ahhoz kellett volna nekik, hogy tiszti rangot szerezzenek az orosz hadseregben. Az SZBU-nak végül úgy sikerült azonosította a két “árulót”, hogy megfigyelték az ügyletet bonyolító futárt – magyarázta Gricar.

Az ukrán védelmi minisztérium a maga részéről azt hangsúlyozta, hogy a két katona őrizetbe vételére a határ ukrán felén, ukrán ellenőrzésű területen került sor.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az esettel kapcsolatban kijelentette: Ukrajna biztonsági szervei provokációt követtek el orosz állampolgárokkal szemben, Oroszország területén.

Az orosz fekete-tengeri flotta szóvivője szerint az SZBU munkatársai Ogyincov zászlóst és a szerződéses Baranov tizedest, egy másik helyszínen, a Dzsankoj nemzetközi közúti határátkelőhöz “csábították”, méghozzá azzal, hogy átadják nekik az Ukrajnában szerzett felsőfokú végzettségüket igazoló diplomákat.

A katonákat két hónapi előzetes letartóztatásba helyezték, de óvadék fejében szabadulhatnak. Az első fokú bírói döntés értelmében Baranov 350 ezer hrivnya (majdnem 4 millió forint), míg Ogyincov 250 ezer hrivnya (2,8 millió forint) óvadék letétele esetén szabadlábon védekezhetne.

Rovatok: BelföldTelepülés: UkrajnaCímkék: ukrán-orosz viszony, ukrán katonák, orosz katonák, ukrajnai hírekForrás: 

MTI


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »