Állandóan a haját ette – 15 centis gombócot operáltak ki a nőből

Egy tizenöt centiméteres hajgombócot operáltak ki Arizonában egy amerikai nő gyomrából, aki a Rapunzel-szindrómának is nevezett betegségben szenved: kényszeresen tépkedi és megeszi a saját haját.

A haj emészthetetlen, ezért felgyülemlik az emésztőrendszerben és súlyos problémákat okoz. A nőnél váratlan hányási és székrekedési tünetek jelentkeztek, miközben gyomra feldagadt, mintha folyadékkal és gázzal telt volna fel. Egy éven át alig evett, nyolc kilogrammot fogyott és mire kórházba került, már egy falat ételt sem tudott lenyelni – írja a BBC-re hivatkozva az MTI.

Az orvosok azonnal vért adtak a nőnek, hogy kezeljék kóros vérszegénységét. Ezt követően hasüregi műtétet hajtottak végre rajta, akkor került elő gyomrából a 15-ször 10 centiméteres, sűrű hajgombóc és egy kisebb, 4-szer 3 centiméteres a vékonybélből. Az elzáródást sikerült megszüntetni, a nőnek proteinben gazdag diétát írtak elő.

A Rapunzel-szindróma alapvetően két részből áll: a trichotillománia ellenállhatatlan késztetés a haj kitépésére, a trichofágia pedig a haj kényszeres evése. Eddig összesen 88 ilyen esetet regisztráltak. Néhány esetben a haj az emésztőrendszerben a gyomorból a vastagbélig is eljut.

Többnyire gyerekeknél jelentkezik a kórkép: az ismert esetek negyven százalékának tíz év alattiak voltak az áldozatai. A betegség azért is veszélyes, mert ha nem diagnosztizálják időben, akár a vékonybél kilyukadását és halált is okozhat.

Csatolt_cikkek: Olvasta már?Terhesség után kialakuló szívbetegségTévhitek a fogínyt érintő betegségekrőlRovatok: TudományTelepülés: USACímkék: színes, Egyesült Államok, ritka betegségek, Rapunzel-szindrómaForrás: 

MTI


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »