Állandó középkori őrség a vajdahunyadi várban

Állandó középkori őrség a vajdahunyadi várban

Középkori öltözékben szolgáló, állandó őrséget állítana Viorel Arion polgármester a vajdahunyadi várnál. A városvezetés ezzel bővítené ki a februárban bejelentett, Hunyadi János örökségét felkaroló EU-s projekt-tervezetet.

Az eredeti terv szerint turista-látványként minden héten egyszer előadnák Hunyadi János híres nándorfehérvári csatáját a vajdahunyadi várban. Hunyadi János, a vár építője, 1456-ban a keresztény világ védelmezőjeként hatalmas győzelmet aratott a hódító oszmán sereg felett, ami jó 70 évre állította le az iszlám nyomulását Európában, s aminek nyomán a pápa elrendelte az azóta is tartó déli 12 órai harangozást minden katolikus templomban.

Arion legújabb bejelentése szerint a projekt nemcsak a csatajelenet felelevenítéséből állna, hanem 60 fős állandó várőrség felállításából, amely minden nap déli 12 órakor ünnepélyes őrségváltást adna elő a turisták számára. Az ötletet Gyulafehérvárról kölcsönözték, a szintén EU-s pénzekből felújított ottani várban működik hasonló várőrség. A várőrség 4 lóval rendelkezne, valamint az azok ellátására szükséges istálló felépítését is tervezik a vár hátsó udvarán. Ezenkívül az uniós projekt révén a várkastély külső udvarán található épületek felújítására is sor kerülne, a várban pedig borpincét létesítenének, ahonnan a turisták a vár jelképét viselő borokat vásárolhatnának.

A projekt kivitelezése 4 millió euróba kerülne, s a 60 tagú állandó őrség bérét, illetve a lovak ellátását is biztosítaná 3 évre. Az önkormányzat egyenesen Brüsszelben, az Európai Bizottságnak adja le a munkahely-teremtési alapot célzó pályázatot. A regionális fejlesztési alapoknál a vajdahunyadi önkormányzat már leadott két pályázatot a vár korszerűsítésére, illetve az idegenforgalmi ajánlat bővítésére. Mindkét pályázat 5 millió eurót céloz, az Arad, Hunyad, Krassó-Szőrény és Temes megyékből álló régióban viszont összesen 29 millió euró áll rendelkezésre 2020-ig ilyen célokra, a harmadik pályázatnak tehát minimális esélye lenne.

Chirmiciu András
nyugatijelen.com


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »