Állami pénzekből szervezték az ellentüntetést a Vajdasági RTV-nél?

Állami pénzekből szervezték az ellentüntetést a Vajdasági RTV-nél?

(A Média rovatból átvett anyag)

Eddig is alapos volt a gyanú, hogy a Vajdasági Rádió és Televízióban történt leváltások mögött politikai szándék állt, tegnap azonban a pénzügyminisztérium adatainak köszönhetően bebizonyosodott, hogy a gyanú konkrét alapokon nyugszik, írja a Danas belgrádi napilap.

A Támogasd az RTV-t (Podrži RTV) elnevezésű csoportosulás több tüntető megmozdulást is szervezett a leváltások miatt, az ezzel szembeni ellentüntetés pedig hét civil szervezethez köthető. Az Elég volt (DJB) ellenzéki mozgalom tagjai a pénzügyminisztériumtól olyan adatokhoz jutottak, amelyek szerint a hét civil szervezet közül hármat olyan helyi önkormányzatok pénzelnek, amelyeket a Szerb Haladó Párt (SNS) vezet.

Az Elég volt mozgalom szerint ez azt jelenti, hogy visszaélnek a közpénzekkel, közben pedig az SNS tartományi bizottsága arra hívta fel a figyelmet, hogy a különböző civil szervezetek és az úgynevezett független médiumok pénzelésének kellene utánajárni, amelyeket külföldi szponzorok támogatnak.

Az ellentüntetést szervező három civil szervezetet olyan helyi önkormányzatok támogatják, amelyeknek nincs pénzük a helyi lakosok alapvető szükségleteinek a kielégítésére sem, további két szervezet pedig nem is rendelkezik bejegyzett folyószámlával, mivel közvetlenül az ellentüntetés előtt alakították meg őket, áll a DJB közleményében.

A pénzügyminisztérium adatai szerint az ellentüntetés mögött álló Szerbiai Fiatalok Uniója (Unija mladih Srbije) nevű szervezet tavaly 1 660 000 dinárt kapott Újvidék városától, idén februárban pedig 200 ezer dinárt Zsablya községtől. Az ellentüntetést szervező másik szervezet, amely elnevezése szerint a fiatalok védelmét szolgálja (Udruženje za zaštitu mladih) a tavalyi és az idei évben összesen 779 560 dinárt kapott Negotin, Raška és Rakovica községektől.

A DJB szerint az újvidéki ellentüntetés célja a lakosok szándékos megosztása volt, és egyértelmű támadást jelentett a független újságírók ellen.

A Szerb Haladó Párt újvidéki városi szervezete szerint az Elég volt mozgalom közleménye hazugságokat és valótlanságokat állít. „A civil szervezetek kapcsán, amelyek a helyi önkormányzatoktól kaptak pénzt, fontos megemlíteni, hogy a szervezetek a projektjeikre kaptak pénzt, amiket még a tartományi választások előtt kellett bemutatniuk‟ – tájékoztatott az SNS.

Cenzúrára hivatkozva mondott fel a Támogasd az RTV-t egyik vezetője

Felmondott Sanja Kljajić, a Vajdasági Rádió és Televízió (RTV) újságírója, aki a Támogasd az RTV-t mozgalom egyik vezetője is, mert úgy véli, hogy az RTV-ben cenzúra uralkodik, írja az Autonomija portál.

„Az utolsó csepp a pohárban az volt, amikor cenzúrázták a munkások jogairól szóló riportot‟ – mondta Kljajić, aki nem akar részt venni egy ilyen műsor készítésében, ezért otthagyta a médiaházat, jelenti az N1 és a FoNet.

Kljajić hozzátette, hogy az RTV tájékoztató jellegű műsoraiban lehetetlenné vált a szakmaiság és a közszolgálatiság jegyében való munka.

A Sanja Kljajić felmondásáról szóló hír megjelent az RTV honlapján is, később azonban törölték ezt a bejegyzést, írja Facebook profilján a Támogasd az RTV-t. A hír linkjére kattintva valóban nem nyílt meg tartalom a cikkünk véglegesítésekor.


Forrás:vajma.info
Tovább a cikkre »