Áll a vasút, kevés az élelem – hatvan éve történt: 1956. október 4.

Áll a vasút, kevés az élelem – hatvan éve történt: 1956. október 4.

Áll a vasút, kevés az élelem

Hegedűs András kormánya néhány napja leállított hatszáz vonatot a szénhiány miatt, üzemanyag híján pedig állni kényszerül a gépkocsiforgalom tekintélyes része is – jelenti az MTI „szigorúan bizalmas” sajtószemléje szerint a Londoni Rádió október 4-én, arra is kitérve, hogy tehergépkocsik százai, autóbuszok ugyanúgy vesztegelnek.

Az üzemanyaghiányról a Times is beszámol. Mint írja, az ország egyes vidékein nincs hús, kenyér, az őszi munkát pedig az üzemanyaghiány bénítja, állnak a traktorok.

Németh József, a MÁV vezérigazgató-helyettese az MTI-nek megerősíti: a nehéz szénhelyzet indokolja a korlátozásokat, amiket október 5-étől folyamatosan feloldanak.

Rábólintott a magyar hitelkérelemre a Szovjetunió

A Szovjetunió kormánya „a Magyar Népköztársaság gazdaságának további fejlesztésére és erősítésére irányuló törekvésétől indíttatva” eleget tett a magyar kormány hitelkérelmének, és a következő évben 100 millió rubel kölcsönt nyújt.

Ennek értelmében 60 millió rubel értékben árucikket szállít, „amelyre különösen nagy szüksége” van az országnak, 40 millió rubelt pedig szabad devizában bocsát rendelkezésünkre a SZU – jelenti a távirati iroda.

A hitel törlesztése 2 százalékos kamat mellett, áru formájában történik.

Biokémikusok számolnak be tudományos eredményekről

A magyar biokémikusok balatonfüredi vándorgyűlésén bejelentik, hogy hazai tudósok vérből természetes műanyagot képesek előállítani orvosi célokra. Az új anyagot már eredményesen alkalmazták a sebészetben ízületek képzésére és gyógyítására, epevezeték-pótlásra is.

Az agrobiokémikusok szekciója pedig arról számol be a gyűlésen, hogy „érdekes kísérleteket” folytatnak, miként lehet a növények fontos tápanyagát tartalmazó trágyát a leveleken át a növényi testbe juttatni.

A Magyal Kémikusok Egyesületének biokémiai szakosztálya elhatározta, hogy a vándorgyűlést minden évben megtartják.

Papp László „nincs formában”

A magyar ökölvívó válogatott Papp László nélkül indul el Prágába a „felszabadulás utáni” tizedik Csehszlovákia–Magyarország ökölvívó-mérkőzésekre.

A kétszeres olimpiai bajnok „nincs olyan formában”, hogy nemzetközi mérkőzésen szerepeljen, de az október közepén kezdődő csapatbajnokságon már minden bizonnyal szorítóba lép – jelenti az MTI.

A csapat egyébként Papp László híján teljes létszámban utazik Csehszlovákiába.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »