Áll a bál a román olimpiai bizottságnál

Áll a bál a román olimpiai bizottságnál

Lemond tisztségéről az ötkarikás játékok végén Alin Petrache, a romániai Olimpiai és Sportbizottság (COSR) elnöke. A sportvezető szerint alaposan ki kell elemezni a román sportolók felkészülését, mert közel ötven éve nem állt ilyen rosszul a küldöttségük.

A női párbajtőr-csapat menti meg egyelőre a román olimpiai küldöttség megtépázott becsületét. Az ő aranyérmükön kívül még egy teniszben szerzett ezüstérem van a mérlegen, és egy-egy bronzérem evezésben, illetve súlyemelésben. A vártnál gyengébb szereplés nem maradt következmények nélkül.

Az ország olimpiai és sportbizottságának elnöke, Alin Petrache hivatalos közleményben jelezte, hogy a riói játékok zárultával feláll székéből , ami pedig még kínosabbá teszi a helyzetet az, hogy a vezető testület többi tagját is lemondásra biztatta. Petrache szerint alaposan ki kell elemezni a román olimpiai csapat felkészülését, és az elért eredményeket.

A leköszönő elnök ezen kívül elnézést kért a sportolóktól és a közvéleménytől a román olimpikonok sportfelszerelése körül kialakult botrány miatt is. Pár napja ugyanis egyre több hír jelent meg arról, hogy hamisított ruházatban utazott el a komplett román küldöttség az ötkarikás játékokra, majd maguk a sportolók árulták el, hogy mezeik hamar elszíneződnek, kinyúlnak, és anyaguk foszlani kezd.

A hivatalos sportszergyártó elvileg az olasz világmárka, a Kappa volt, ám a közbeszerzésen választott francia Sol’s Europe neve szerepel a ruhák címkéjén. Az üzletet a Pax Creative cég közvetítette, a rendőrség pedig azóta házkutatást tartott a hamisított sportfelszerelések forgalmazásával gyanúsított cégeknél.

A kínos részleteket a román olimpikonok teljesítménye sem feledteti, ugyanis közel ötven éve nem állt ilyen rosszul a küldöttségük. Jelenleg négy dobogós helyezéssel az éremtáblázat 32. helyén állnak, és olyan nemzetek előzik meg őket, mint Kuba, Irán, vagy Kazahsztán.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »