Alkotmánysértő lehet a tanárok sztrájkja – üzente a kormány

Már a héten újra elkészülhet a törvény a nemzeti otthonteremtési közösségekről: miután az eredeti javaslatot Áder János visszaküldte a parlamentnek, a képviselők holnap már el is fogadhatják az átírt javaslatot.

Már a héten újra elkészülhet a törvény a nemzeti otthonteremtési közösségekről: miután az eredeti javaslatot Áder János visszaküldte a parlamentnek, a képviselők holnap már el is fogadhatják az átírt javaslatot.

Az oktatásügy újra fontos téma a parlamentben. Már az első napirend előtti felszólalásban is arról beszélt az LMP-s Ikotity István, hogy “a kormány belekényszeríti a pedagógusokat a polgári engedetlenségbe”, a sztrájktörvény valójában sztrájkellenes törvény, az oktatásban bejelentett átalakítások pedig szerinte csak látszatintézkedések. Völner Pál államtitkár válaszában azt mondta: “arról, hogy mennyiben van korlátozva a sztrájkjog, tudomásul kell venni, hogy itt gyerekekről van szó”, a tanárok tiltakozása pedig a sztrájktörvénybe vagy az Alaptörvénybe is ütközhet.

Az MSZP-s Szakács László a Quaestor-ügyet hozta elő: arról beszélt, hogyan kerülhetett közpénz a megbukott brókercéghez, és ez hogyan juthatott vissza az államhoz. Magyar Levente államtitkár szerint tanácstalanság uralkodhat a baloldalon, ha ezt a témát találják most fontosnak, de szerinte maradéktalanul jogszerű volt az, hogy a Magyar Nemzeti Kereskedőház – ami, mint mondta, nem a Külügyminisztérium háttérintézménye, hanem egy többségi állami tulajdonú vállalat, amit a minisztérium felügyel – állampapírokat tartott a Quaestornál.

A ma délután a kormány kérdezéséről szól: előbb két órán át interpellációkat tesznek fel a képviselők, majd jöhet az azonnali kérdések órája. Ezután a holnapi szavazásokra készítenek elő javaslatokat. Néhány nemzetközi szerződés és megemlékezés előkészítésének megtárgyalása után az Erzsébet-programot érintő törvényekről vitáznak, majd jöhet a tao- és a sporttörvény vitája. Ezután a magáncsődbe jelentkezésre adott újabb haladékról, a Pakssal kapcsolatos törvénymódosításról, az uniós vámjogról, az államháztartási törvényről, végül pedig a földgázellátási törvényről tartják meg a vitát.

Szerző: VG Online


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »