Alkotmányellenesen büntették meg az ATV-t és a hvg.hu-t

Alkotmányellenesen büntették meg az ATV-t és a hvg.hu-t

Korábbi tudósításaikban nem takarták ki az intézkedő rendőrök arcát, de az Alkotmánybíróság szerint ezért nem járt volna büntetés.

A testület szerint a kérdéses ügyekben a sajtó közérdekű eseményekről számolt be, így nem volt indokolt a kitakarás. Bár a testület két egyedi ügyben hozott döntést, a bíróságoknak az Ab-határozatban szereplő mérlegelési szempontokat kell figyelembe venniük, vagyis ha nem öncélú és nem sérti az emberi méltóságot a rendőr ábrázolása, akkor ezek után nem kell kitakarni a rendőrök arcát.

„Mindaddig, amíg valamely tájékoztatás nem visszaélés a sajtószabadság gyakorlásával, az emberi méltóság védelmével összefüggésben, a személyiségi jogok sérelmére való hivatkozás ritkán alapozza meg a sajtószabadság gyakorlásának a korlátozását, valamely jelenkori eseménnyel kapcsolatban a nyilvánosság figyelme elé került személyről készült képmás általában az eseménnyel összefüggésben, au, engedélyük nélkül nyilvánosságra hozható” – mondta Sulyok Tamás, az Alkotmánybíróság elnöke.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »