Alkotmányellenes a törvényhozók büntethetõségét korlátozó törvény

Alaptörvénybe ütközőnek nyilvánította az Alkotmánybíróság kedden a képviselők és szenátorok jogállásáról szóló törvényt módosító jogszabályt, amely a családtagjaikat irodájukban alkalmazó képviselők és szenátorok büntethetőségét korlátozza. Az Alkotmánybíróság döntése értelmében azok a szenátorok és képviselők is összeférhetetlenséggel vádolhatók, akik 2013 előtt alkalmazták családtagjaikat parlamenti irodáikban.

“Az alkotmányossági kifogásnak többségi szavazattal helyt adtunk, a képviselők és szenátorok jogállásáról szóló törvényt módosító jogszabályt alkotmányellenesnek ítéltük” – nyilatkozta kedden a sajtónak Daniel Morar alkotmánybíró.

A törvényhozás együttes ülése még júniusban szavazta meg azt a módosító jogszabályt, amelyet Florin Iordache (PSD) és Márton Árpád (RMDSZ) képviselő terjesztett be. Akkor csaknem egyhangúan elfogadták el a módosítást. Később viszont a törvényt támogató képviselők közül 99-en alkotmányossági óvást emeltek ellene. A román média szerint valójában “jóváhagyatni” akarták a törvényt, de a jogszabály elbukta a normakontrollt.

Az óvás beterjesztői arra hivatkoztak, hogy a törvénynek visszamenőleges hatálya van, és valójában egyfajta leplezett, utólagos amnesztia lenne a családtagjaikat 2013 előtt alkalmazó törvényhozók számára, akiket nem lehetne már büntetőjogi felelősségre vonni. Az alkotmánybíróság – többszöri halasztás után – kedden szavazattöbbséggel igazat adott nekik, és megsemmisítette a törvényt.

A tisztségviselők vagyonosodását vizsgáló Feddhetetlenségi Ügynökség (ANI) több mint ötven érintett törvényhozó ellen indított eddig eljárást, arra hivatkozva, hogy már a 2003-ból származó, a korrupciós cselekményeket büntető törvény alapján is összeférhetetlenségnek számított a családtagok alkalmazása a parlamenti irodákban.

Több mint húsz esetben már jogerős ítélet is született, a legfelső bíróság többek között a RMDSZ két képviselőjét (Máté Andrást és Kerekes Károlyt) is felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte emiatt. A média szerint a törvényhozók azért kísérelték meg az elszámoltatásukra létrehozott ANI mozgásterét beszűkíteni, mert az összeférhetetlenségért elmarasztalt képviselők és szenátorok nem indulhatnak újabb mandátumért. (agerpres/mti)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »