Alkotmánybíróság elé küldte a civiltörvényt az LMP

A külföldről támogatott szervezetek átláthatóságáról szóló törvény megsemmisítését kérte az Alkotmánybíróságtól az LMP abban a beadványban, amelyet a párt társelnöke kedden nyújtott be a testülethez – írja az MTI.

A tudósítás szerint Hadházy Ákos a hatvan képviselői aláírással támogatott kérelem beadása előtt azt mondta, a jogszabály nem az átláthatóságot segíti, hanem ehelyett egy „narancssárga csillaggal jelöl meg bizonyos szervezeteket”.

A politikus szerint a törvény nem teljesíti a jogbiztonság feltételeit, mert nem határozza meg egyértelműen, hogy mit jelent a külföldről érkező támogatás.

A jogszabály diszkriminatív is, mert nem vonatkozik a sport-, a párt és az egyházi alapítványokra – jelentette ki, hozzátéve, a törvény a véleménynyilvánítás szabadságát is veszélyezteti.

Hadházy Ákos a törvényben kilátásba helyezett szankciókat, például a civil szervezetek feloszlatásának lehetőségét is indokolatlannak és alkotmányellenesnek nevezte.

Ferenczi István, az LMP országos elnökségének tagja az MTI szerint azt mondta, a „megbélyegző” jogszabály hatalomtechnikai szempontból jó lehet a Fidesz-KDNP számára, de rövid, közép és hosszú távon is káros az országnak. A módosítás azokat a szervezeteket is megbélyegzi, amelyek az államtól vesznek át feladatokat, ahogy azokat is, amelyek felhívják a figyelmet a hatalmat gyakorlók gyengeségeire, tévedéseire – tette hozzá.

http://mno.hu/

Ismert, az évente legalább 7,2 millió forintos külföldi támogatással bíró civil szervezeteknek az Országgyűlés kormánypárti többsége írta elő, hogy külön regisztrálni kell magukat, azt pedig a kiadványaikon is fel kell tüntetni, hogy külföldről támogatott szervezetnek minősülnek. A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ), illetve a Magyar Helsinki Bizottság már jelezte, hogy a polgári engedetlenség eszközéhez nyúl, és nem fogják nyilvántartásba vetetni magukat. Az itthon és nemzetközi szinten is vitákat kavart szabályozást vizsgálja az Európai Bizottság, azt elemzik, hogy összhangban van-e az unió belső piaci szabályaival és alapjogi chartájával.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »