Alina Gorghiu a PNL teljes jogú, egyedüli elnöke

Alina Gorghiu a PNL teljes jogú, egyedüli elnöke

Alina Gorghiu eddigi társelnök egyedül vezeti ezentúl a legerősebb román jobbközép pártnak számító Nemzeti Liberális Pártot (PNL), miután az országos tanács megerősítette őt tisztségében szombaton és nem választott új társelnököt mellé a múlt héten lemondott Vasile Blaga helyett.

aligh44_bAlina Gorghiu

A PNL-nek azért volt eddig két társelnöke, mert két ellenzéki erő – a liberálisok és a jobbközép Demokrata Liberális Párt (PDL) – összefogásából jött létre 2014-ben, a szociáldemokrata Ponta-kabinet kormányzása idején – emlékeztet az MTI. A két párt közben hivatalosan is egyesült: az új jobbközép párt a több mint 140 éves történelmi PNL nevét és a PDL európai néppárti tagságát tartotta meg. Klaus Johannis államfőt az új PNL jelöltjeként választották az ország élére 2014-ben, őt váltotta addigi szóvivője, Alina Gorghiu a PNL társelnöki tisztségében.

A két párt 2014-ben elfogadott közös alapszabálya szerint a teljes összeolvadás az idei parlamenti választások után valósul csak meg, addig (a két egyesülő pártot fele-fele arányban képviselő) paritásos vezetőség kellett volna álljon az új PNL élén. Az új helyzetet a PDL-szárnyat képviselő Vasile Blaga társelnök lemondása idézte elő, aki ellen befolyással való üzérkedés gyanújával indított bűnvádi eljárást a korrupcióellenes ügyészség (DNA).

A PNL országos tanácsának hétszáz küldötte Daniel Buda alelnököt bízta meg szombaton azzal, hogy a PDL-szárny részéről ellenjegyezze a PNL közös parlamenti jelöltlistáit. Blaga – aki főleg szervezői, mintsem szónoki erényei miatt került a régi PDL élére – másik feladatkörét, a kampányfőnöki teendők ellátását Gheorghe Falcă aradi polgármesterre bízta a PNL. A PNL a „barátságos állam” szlogenjével készül a parlamenti választásra, választási programjában olyan állam kialakítását ígéri, amely nem a polgárok felett, hanem azok mellett áll, nem bünteti, hanem segíti őket.

Romániában december 11-én tartják a parlamenti választásokat. A PNL által megrendelt közvélemény-kutatás szerint a Szociáldemokrata Párt a voksok 38 százalékát, míg a PNL a szavazatok 30 százalékát szerezné meg, ha vasárnap rendeznék a parlamenti választásokat.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »