Alig maradt remény, hogy élve találják meg az eltűnt tengeralattjáró legénységét

Alig maradt remény, hogy élve találják meg az eltűnt tengeralattjáró legénységét

„Valószínűtlen”, hogy az eltűnt argentin tengeralattjáró fedélzetén tartózkodó 44 férfi és nő még életben van. Tegnap az argentin haditengerészet nyilvánosságra hozta, hogy robbanás hangját rögzítették néhány órával a tengeralattjáró utolsó bejelentkezése után, ami még múlt hét szerdán történt, ezzel kapcsolatban közölték a megrendítő hírt a családtagokkal. 

 

A kutatást azonban nem állították le, annak ellenére, hogy alig maradt remény, hogy élve találjanak rá a legénységre. Az argentinok és nyilván a többi, kutatásban részt vevő ország is szeretné tudni, mi történt valójában a tengeralattjáróval.

 

Forgatókönyvek

 

A szakértők most próbálják kitalálni, mi okozhatott robbanást a fedélzeten. Az egyik elmélet szerint az elektromos-dízeles meghajtású tengeralattjáróknál használatos akkumulátorokból származó hidrogéngáz halmozódhatott fel és lobbanhatott be.

 

A másik lehetőség, hogy az egyik torpedó robbant fel, a mi régebben is okozott már ilyen katasztrófákat. A harmadik lehetőség, hogy egy meghibásodás miatt a merülési határtól mélyebbre süllyedtek, ahol a víznyomásnak már nem tudott ellenállni a hajótest, és összepréselődött.

 

A legtöbb tengeralattjáró merülési határa 400 méter. Az Atlanti-óceán azon szakasza, ahol az ARA San Juan eltűnt elég változatos, helyenként eléri a 3000 méteres mélységet is.

 

Miért csak most hallottunk a robbanásról?

 

A bécsi székhellyel nemrég létrehozott Átfogó Atomcsend Szerződés Szervezete szúrta ki a robbanás jelét. A szervezet eredetileg a nukleáris tesztrobbantásokat figyeli a világban, érzékelői azonban észleltek egy robbanást a San Juan utolsó bejelentkezésének helyszíne közelében.

 

A hozzátartozók – érthető módon – dühöngenek, úgy érzi, hogy a haditengerészet elhallgatta előlük az igazságot. A hadseregre az sem vet túl jó fényt, hogy Oscar Aguard védelmi miniszter csak szombaton délelőtt értesült a napi sajtóból (!) a tengeralattjáró szerdai eltűnéséről.

 

Körkép.sk, ABCNews.com

Nyitókép: ABCNews.com

The post Alig maradt remény, hogy élve találják meg az eltűnt tengeralattjáró legénységét appeared first on Körkép.sk.


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »