Alig maradt oxigén az elsüllyedt argentin tengeralattjárón

Alig maradt oxigén az elsüllyedt argentin tengeralattjárón

MAR DEL PLATA. Kritikus idõszak kezdõdik a hat napja eltûnt argentin tengeralattjáró legénysége számára, mert ha a vízi jármû lesüllyedt az Atlanti-óceán fenekére, és nem tud a felszínre emelkedni, akkor csak hét napra elég a 44 ember oxigéntartaléka – közölte az argentin haditengerészet szóvivõje.

Enrique Balbi százados hozzátette, hogy a hét nap a minimum, ameddig elegendõ az oxigén, a körülményektõl függõen valamivel több is lehet.   

Az amerikai haditengerészet egyik, a tengeralattjáró felkutatására vezényelt repülõgépének radarja hõfoltra bukkant az Atlanti-óceán déli részében, 70 méteres mélységben. A patagóniai Puerto Madryn kikötõtõl 300 kilométerre keletre fekvõ területre egy kis tengeralattjárót küldtek.   

Hírdetés

A San Juan tengeralattjáró a világ legdélebbi városából, Ushuaiából tartott Mar del Platába a múlt szerdán. A partoktól 432 kilométerre elküldte üzenetét, azután eltûnt. A parancsnok elektromos hibáról tett jelentést, ezért utasították, hogy a legrövidebb úton térjen vissza a támaszpontra, Mar del Platába.   

Kéttucatnyi argentin, amerikai, brit, chilei és brazil hajó és repülõgép – összesen több mint 4000 fõs legénységgel -, valamint robot-tengeralattjárók kezdték el keresni a 66 méter hosszú, német gyártmányú tengeralattjárót. A kutatást sokáig nagyon megnehezítették a rossz idõjárási körülmények, a több méter magas hullámok. A kutató-mentõk több olyan jelet észleltek, amelyrõl azt gondolták, hogy a tengeralattjáró adhatta le vagy kelthette, de mindegyikrõl kiderült, hogy tévesen gondolták mûholdas kapcsolatfelvételi kísérletének, figyelemfelhívó zajnak, jelzõfénynek.   

Keddre sokat javultak az idõjárási körülmények, megnyugodott az óceán a térségben, gõzerõvel folytatták a keresést, tudván, hogy két nap múlva újra rosszra fordul az idõjárás, de a kutatásnak egyelõre semmilyen eredménye nincs.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »