Alig kapták meg a pénzünkből felújított óbudai zsinagógát, máris egy új, 2000 négyzetméteres zsidó központ építését jelentették be Slomóék

Alig kapták meg a pénzünkből felújított óbudai zsinagógát, máris egy új, 2000 négyzetméteres zsidó központ építését jelentették be Slomóék

Az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) több mint 2000 négyzetméteres új központot épít Zsilip néven pár méterre a Margit hídtól. Hasonló méretű zsinagóga a második világháború óta nem létesült Magyarországon (amit lassan át lehetne "keresztelni" Zsidóországgá…).

A hitközség egy patinás Duna-parti ingatlant, a Palatinus-házat újítja fel és alakítja át. Zsinagóga, zsidó kulturális központ, kóser étterem és cukrászda, illetve oktatási központ is helyet kap majd.

A Margit híd pesti hídfőjénél lévő, jelenleg kihasználatlan Palatinus-ház egyik épületének teljes földszintjén az EMIH az újlipótvárosi zsidó közösségi élet fontos színhelyét alakítja ki – írják közleményükben.

A zsidó reneszánsz, a zsidó kultúra és vallás megismertetése érdekében az épületben az EMIH tervei szerint különböző, egymást kiegészítő funkciók is helyet kapnak majd.

Az új zsinagóga bejelentését azon a napon tették meg, amin végtisztességet kapnak a központtól nem messze fellelt "zsidó áldozatok" (akiket persze ők neveztek ki zsidó áldozatokká, meglátva az ügyben az újabb holokausztozási lehetőséget).

„A több mint 70 évvel ezelőtt mártírhalált halt zsidók közül is sokan származtak az Újlipótvárosból, így fontosnak tartom kiemelni, hogy előttük is tisztelgünk az új intézményünkkel” – mondta Köves Slomó.

A zsinagóga várható átadása 2017-ben lesz, jelenleg tervezési fázisban van.

(Zsindex nyomán)

Korábban írtuk: "Méltatlan volt", hogy korábban magyarok használták – átadták az adónkból felújított óbudai zsinagógát


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »