Aleppó lenne az új Guernica?

Aleppó lenne az új Guernica?

Aszad, Putyin – Franco, Hitler… Aleppó az új Guernica… Ilyen összehasonlításokkal bombázza a nyugati sajtó az újabb nyomásgyakorlási hullám látványos megnyilvánulásaként Oroszországot. A brit külügyminiszter, Boris Johnson még messzebb ment, amikor a londoni orosz nagykövetség előtti tüntetésekre hívott fel. De beállt a sorba a sértett francia elnök, Francois Hollande is, amikor egy interjúban nemzetközi bírósággal fenyegetett a szíriai bombázások miatt. Az ok, hogy nem úgy alakulnak a dolgok Aleppónál, mint azt a Nyugat remélte.

Szörnyű harcok dúlnak Alep­pó­nál. Az Iszlám Állam visszaszorítása és az ország szuverenitásának helyreállítása szempontjából kulcsfontosságú település egy a terroristák kezén lévő részét körbezárt szíriai kormánycsapa­tok és az őket támogató orosz bombázók ha kell, kiéheztetéssel is dűlőre akarják vinni a város ellenőrzéséért folyó csatát. Ezt láthatóan nem akarja az Egyesült Államok vezette nemzetközi koa­líció, amely diplomáciai és katonai téren mindent megtesz az an-Nuszra kifüstölésének megakadályozásáért. Miközben néhány hete még pár lépésre volt a rendezés két fő aktora a katonai akciók összehangolásától, ma már a közvetett, de akár a közvetlen amerikai–orosz konfliktus sem kizárt.

Vissza a kályháhozSzergej Lavrov orosz és John Kerry amerikai külügyminiszter szombaton a svájci Lausanne-ban találkozik, hogy ismét tárgyaljon a szíriai válság rendezéséről, közölte az orosz külügyi tárca. A bejelentés szerint Szaúd-Arábia, Törökország, Irán és Katar képviselője is jelen lesz a megbeszélésen. A találkozó tényét az amerikai külügyminisztérium is megerősítette. Szergej Lavrov egyébként a nap folyamán telefonbeszélgetést folytatott Federica Mogherinivel, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselőjével a szíriai konfliktusról. (S. G.)

Ebben a helyzetben aligha meglepő, hogy hangosan szólnak a kommunikációs háború ütegei is. Az egyébként messze nem markáns fellépésű francia elnök egy nyilatkozatban távolról kezdte el kioktatni orosz kollégáját, aki ezután lemondta párizsi útját. A fő ok, hogy Moszkva megvétózta az ENSZ BT-ben a szíriai tűzszünetről beterjesztett francia javaslatot. Persze arról nem beszél senki, hogy az ezt követően benyújtott, szintén erre, de más feltételekkel vonatkozó orosz tervezetet a másik oldal utasította el.

Ez után megszólalt a brit kórus is, s puhításként Aleppó kapcsán Aszadot és Putyint Francóhoz és Hitlerhez hasonlítva a The Times már a náci Kondor légiót, a baszk főváros Guernica 1937-es porig bombázását emlegeti. A parlament rendkívüli ülésen ugyanebben a hangnemben követelte Oroszország megleckéztetését, majd megszólalt a külügyminiszter is, aki a háborúellenes szervezetre utalva a Stop the War Coalition aktivistáit hívta az orosz nagykövetség elé.

– Oroszország Boris Johnson brit külügyminiszter helyett is szégyelli magát – közölte ez után Facebook-bejegyzésében Marija Zaharova, az orosz diplomá­ciai tárca szóvivője. Kollégája, az elnöki szóvivő Dmitrij Peszkov arra hívta fel London figyelmét, hogy Nagy-Britanniának kötelessége a bécsi egyezmény szerint szavatolni a diplomáciai képviseletek biztonságát.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 10. 13.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »