Aleppó az új Szarajevó?

Összehívták szerdára az ENSZ Biztonsági Tanácsának rendkívüli ülését a szíriai Aleppóban folyó súlyos harcok miatt, amelyek a tűzszünet teljes összeomlásával és a genfi béketárgyalások megfeneklésével fenyegetnek – közölték kedden diplomáciai források.

A New York-i találkozót Nagy-Britannia és Franciaország kérte. A világszervezet főtitkárának politikai ügyekben illetékes helyettese, Jeffrey Feltman fog beszámolót tartani a 15 tagállamnak az észak-szíriai nagyvárosban kialakult helyzetről.

Eközben az Egyesült Államok és Oroszország erőfeszítéseket tesz a február 27-én életbe lépett tűzszünet helyreállítására. Moszkva kedden közölte, hogy reményei szerint ez „órákon belül” megtörténik, John Kerry amerikai külügyminiszter pedig „következményekkel” fenyegette meg Bassár el-Aszad szíriai elnököt, ha nem járul hozzá a fegyvernyugváshoz. „Ha Aszad nem csatlakozik, akkor az egész tűzszünet összeomlik, és visszatérünk a háborúhoz. Nem hiszem, hogy Oroszország ezt akarja, és hogy Aszadnak ebből haszna származna” – mondta Kerry.

A francia ENSZ-nagykövet szerint Aleppó „mártír város”, az Aszad elleni felkelés központja, és „az Szíriának, mint ami Szarajevó volt Bosznia számára”. „A tét ott óriási” – tette hozzá Francois Delattre.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »