Alelnökjelöltje is védhetetlennek nevezte Trump szavait

Alelnökjelöltje is védhetetlennek nevezte Trump szavait

Egyre több republikánus politikus szólította fel szombaton elnöki ambíciói feladására Donald Trumpot, a párt elnökjelöltjét azt követően, hogy nyilvánosságra kerültek több mint tíz évvel ezelőtti, nőkre tett trágár, becsmérlő kijelentései. Trump jelezte: nem száll ki a versenyből.

Ugyanakkor még Mike Pence, a republikánusok alelnökjelöltje is azt mondta, hogy Trump szavait se megbocsátani, se megvédeni nem lehet. Trump felesége is sértőnek, védhetetlennek minősítette szavait.

A bírálatokban ennél tovább ment Condoleezza Rice, George W. Bush korábbi amerikai elnök volt nemzetbiztonsági tanácsadója, majd külügyminisztere. A Facebook közösségi oldalon azt írta, nem szabad, hogy Donald Trump elnök legyen. Távoznia kell. “Mint republikánus azt szeretném támogatni, aki nagy formátumú, akiben van méltóság ahhoz, hogy a Föld legnagyobb demokráciájának legmagasabb tisztségét foglalja el”.

Lehetetlen támogatni

John McCain szenátor, a republikánusok volt elnökjelöltje, aki előzőleg támogatásáról biztosította Trumpot, azt mondta: korábban tiszteletben tartotta, hogy Trump megszerezte a republikánus küldöttek többségének támogatását. De a héten történtek után lehetetlen még feltételes támogatást is nyújtani Trumpnak az elnökjelöltséghez.

A párton belül sokan még ennél is tovább mentek. Választási szakértők azonban elmondták, hogy nagyon nehéz lenne Trumpot levenni a választási listáról, hiszen több államban már zajlik a választás napja előtti, korai szavazás.

Adnának pénzt egy új jelöltre

Ennek ellenére az AP amerikai hírügynökség idézte Spencer Zwicket, Mitt Romney négy évvel ezelőtti kampányának pénzügyi vezetőjét, a Republikánus Párt egyik legismertebb adományszervezőjét, aki szerint számos telefonhívást kapott, amelyben közölték: “szeretnének segíteni összedobni a pénzt egy új republikánus elnökjelölt támogatására”.

Trump szombat délután a Twitter közösségi oldalon azt írta, “Nem szállok ki a versenyből soha, nem hagyom cserben támogatóimat”. (MTI)


Forrás:vajma.info
Tovább a cikkre »