„Áldja meg Magyarország dicsőséges lelkű Kormányzóját”

„Áldja meg Magyarország dicsőséges lelkű Kormányzóját”

„Áldja meg Magyarország dicsőséges lelkű Kormányzóját, hogy bölcselmével és lángoló szívvel irányíthassa hazánk hajóját vágyaink révébe. Oh, hogy ennek a drága földnek minden lakója önzetlen munkával, testvéri megértéssel szolgálhassa hazánkat. Gyűlölet helyett szeretetet, félreértés helyett megértést, széthúzás helyett összefogást, szenvedés helyett jólétet küldj, oh Istenünk…”

Ez egy „Mirjam” címmel 1942-ben zsidó leányok számára megjelent imakönyv 543. oldaláról való imarészlet Kiss Arnold (1869-1940) nagybecskereki rabbi, filológus tollából.

Aztán van itt egy újságcikk is a Magyarországi Zsidók Lapja 1944. június 18-i számából, amely a kormányzót köszönti hetvenhatodik születésnapja alkalmából: Ebből is álljon itt egy röpke részlet:

„A Pesti Izraelita Hitközség Horthy Miklós 76. születésnapján a Wesselényi utcai Hősök templomában hálaadó istentiszteletet tartott. A hitközség elöljárósága, képviselő testülete testületileg megjelent, képviseltették magukat az összes felekezeti szervezetek és intézmények. Dr. Hevesi Ferenc főrabbi, ünnepi beszédében emlékezett meg a Kormányzó Úr dicsőséges országlásáról, s könyörgő imában kérte a Mindenhatót, hogy áldja meg Kormányzó Urunkat és a magyar hazát. […] Az istentisztelet a Hiszekeggyel kezdődött és a Himnusz eléneklésével ért véget.”

Hírdetés

Tucatnyi hasonló idézetet lehetne egyébként idemásolni az akkori hazai zsidó sajtóból. Ehelyett vegyük csak szemügyre a mellékelt képet, amin a besztercebányai rabbi köszönti Horthyt és bakáit az 1940-es bevonuláskor. S most végül, de nem utolsósorban következzék még egy idézet:

„1919 után, a háborúvesztés, a legalábbis biológiai-származási szempontból a közvélemény által zsidónak tekintett kommunisták vezette Tanácsköztársaság után nem az a csoda, hogy olyan sokan antiszemiták lettek, hanem inkább az, hogy voltak olyanok, akik nem lettek azok.”

Ezt pedig Karsai László történész vetette papírra ama „Befogadók” címmel 1993-ban megjelent antológiájának 20. oldalán. S mégis, a numerus clausus és a négy zsidótörvény miatt bizonyos véleményformáló körök által rendre fasisztának, nácinak, antiszemitának nevezett Horthy-korszakban hivatalos zsidó orgánumokban így vélekedtek az ország első emberéről.

Közmondásosan vannak színek. Nemcsak koromfekete és hófehér van. Nincsen ez másként a történelemben sem. Csak hát ugye vannak, akik e két színt ismerik és elvárják, hogy mások is így legyenek ezzel.

Mit is mondhatnók konklúzióként? Semmit, illetve mégis. Feltesszük a – persze költői – kérdést, ismerik-e a fentebbi citátumokat azon mai zsidók, akik továbbra is csak szidalmazni tudják Horthyt? (Hangsúlyozandó: nem A zsidók, hanem AZON zsidók…)


Forrás:hunhir.info
Tovább a cikkre »