Álarcosok dobálták meg az orosz nagykövetséget

Álarcosok dobálták meg az orosz nagykövetséget

Tüntetők támadták meg az orosz követséget Kijevben. Petárdákkal dobálták meg az épületet és azzal fenyegetőztek, hogy legközelebb rakétákat vetnek be. Azért tiltakoztak, mert a hétvégi orosz parlamenti választást az Ukrajnától elszakított Krím félszigeten is megrendezik, holott a terület orosz fennhatóságát a nemzetközi közösség nem ismeri el. Az orosz választáson minden bizonnyal Putyin kormánypártja nyer majd.

Tűzijáték a kijevi orosz nagykövetségnél. Az épületet álarcos tüntetők dobálták meg petárdákkal és egy transzparenst is kifeszítettek, amely szerint legközelebb már rakétákkal fognak lőni. A hétvégi orosz parlamenti választás miatt tüntetnek, amit a két éve annektált Krím félszigeten is megrendeznek az oroszok. A Krím jogilag még Ukrajnához tartozik, mivel senki se ismeri el az orosz fennhatóságot.

„Ez a választás teljes mértékben törvénytelen. Politikailag és jogilag is, hiszen ez a terület nem Oroszországé. De tudjuk, hogy óvatosnak kell lennünk, hiszen 100 ezer orosz katona várja az újabb offenzívát” – mondta Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter.

A vasárnapi parlamenti választásnak nincs nagyobb tétje, azt biztosan Vlagyimir Putyin pártja nyeri. Csak a győzelem aránya kérdés. „A nép pontosan tudja, hogy kik azok, akik megoldást kínálnak, és kik azok, akik hazudnak. Ki azok, akik üres ígéretekkel próbálják becsapni őket, hogy csak bekerüljenek a törvényhozásba” – kampányolt az orosz elnök.

Putyin helyzetét nehezítik a Krím megszállása miatt hozott nemzetközi szankciók, illetve az alacsony olajár. Ezek miatt az orosz GDP körülbelül 10 százaléka eltűnt 2014 óta. Túlságosan keményen viszont az ellenzék se mer kampányolni Putyin ellen, mióta az egyik vezetőjüket, Borisz Nyemcovot a Kreml mellett lévő hídon agyonlőtték, a gyilkos azóta sincs meg.

„Meglepő módon, a legutóbbi választáshoz képest több ellenzéki jelölt indulását engedélyezték, és még televíziós viták is voltak. Ennek az az oka, hogy a rezsim is tudja, a nyílt csalások aláássák a hatalmukat, és ezért megpróbálnak egy szabadabbnak tűnő választást tartani” – mondja Alexander Baunov politológus.

Oroszországban legutóbb 2011 decemberében volt parlamenti választás, akkor heteken át tartó tüntetések követték az eredményhirdetést és több ezer ellenzéki tüntetőt őrizetbe vettek.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »