Álarcban futottak fel a pécsi tévétorony tetejére

Álarcban futottak fel a pécsi tévétorony tetejére

Hagyományteremtő céllal most először rendeztek tűzoltóknak lépcsőfutó versenyt a pécsi tévétoronyban. A legjobbak másodpercenként majdnem három lépcsőfokot tettek meg teljes felszerelésben.

438 lépcsőfok, 25 emelet, majdnem 80 méter szintkülönbség – negyvenhárom tűzoltó vállalkozott arra, hogy felfusson a pécsi tévétoronyba. A feladatot a 27 kilogrammos teljes felszerelésben, maszkban kellett teljesíteni.

Az indulók között egy nő is volt. „Eszméletlenül nehéz. Nagyon magas ez a 25 emelet, ez a négyszázvalahány lépcső. Rettentő sok, de nagyon jó, kifejezetten élveztem” – mesélt az élményekről Tóth Zsófia.

„Álarc le? Oké! Megvagy, apa! Nagyon jó vagy, apám, megcsináltad! Megcsináltad, nyertünk, apám, nyertünk! Ennyi, király vagy!” – A célban egymást buzdították a résztvevők. Volt, akinek percekig tartott, mire helyreállt a légzése.

„Mondtam, hogyha meghalok, akkor is föl kell érjek, és mentem. Nagyon szenvedtem, nagyon kínlódtam, ennyire talán még az életben nem fáradtam el. Igaz, mindig sokkal jobb erőállapotban voltam, most nagyon kínlódtam” – mondta Gurmai Sándor, becenevén Sasa.

A versenyre az ország szinte minden katasztrófavédelmi igazgatóságáról érkeztek indulók. „Tűzoltóknál nagyon fontos az erőnlét. Vannak szakmai tűzoltó versenyek, vannak olyan sportversenyek, amelyek a szakmához kötődnek, és tisztán sportversenyek is a tűzoltók között. Nagy kihívás a tűzoltó kollégáknak, hogy kiderüljön, ki az, aki országos szinten jó eredményeket tud megszerezni” – közölte a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője, Mácsai Antal.

A legjobbak három perc körüli idővel teljesítették a távot, ami azt jelenti, hogy másodpercenként majdnem három lépcsőfokot tettek meg.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »