Alaptörvény – elfogadhatóvá vált a módosítás

Ahogy arról beszámoltunk, hatodszorra is módosították az Alaptörvényt, így most már szükség esetén bevezethető hazánkban egy új különleges jogrend, a terrorveszélyhelyzet. Egy januárban kezdődő monstre belpolitikai csatározásra tett ezzel pontot az Országgyűlés kétharmados többséggel, jobbikos támogatással.

Januárban a legerősebb ellenzéki párt kemény kritikával élt a kormánypártok javaslatával, illetve az ötpártinak mondott egyeztetésekkel szemben. Mirkóczki Ádám, a Jobbik szóvivője akkor úgy fogalmazott, hogy az Alaptörvény-módosító indítvány túlhatalmat biztosítana az orbán-kormánynak.

“Az előterjesztésről mindössze egyetlen, ötpártinak meghirdetett megbeszélést tartottak, melyre a munkaanyagot mindössze pár órával a találkozó előtt bocsátották rendelkezésünkre, és amelyről korábban kijelentettük, jelen formájában elfogadhatatlannak tartjuk”

– jelentettt ki januárban Mirkóczki.

Több mint fél évig tartott a vita (parlamentben, bizottságokban) mire a kormányzat végre megértette, hogy az ellenzéki pártok véleményének semmibevételével nem lehet egy kétharmados törvény támogatását elérni, így a Jobbiknak ismét sikerült ellenzékből kormányoznia – felelősen gondolkodó ellenzéki pártként. Egy megváltozott európai helyzetben.

Ez egy hosszú történet a vége, közölte lapunkkal Gyöngyösi Márton, a Jobbik országgyűlési képviselője. Felidézte: rossz volt az indítás, egy olyan alapról indultunk el, amelyet nagyon sok kritika ért, többek között a Jobbik részéről is.

A nemzeti párt számtalan módosító javaslattal élt, amelynek döntő többségére nyitottság mutatkozott a kormánypártok részéről, már csak azért is, mert a kétharmad érdekében szükség volt kompromisszumra való törekvésre. A legfontosabb javaslatainkat befogadta a kormány – szögezte le Gyöngyösi, véleménye szerint sikerült elmozdulni azokról a pontokról, amelyeket elfogadhatatlannak tartott a Jobbik.

“Meggyőződésem, most egy jó törvénytervezet született, amely szolgálja hazánknak a biztonságát és az országunk védelmét”

 – mondta el.

Az ellenzéki képviselő úgy látja megvannak a módosításokban a megfelelő garanciák, amelyek megteremtik azt az egyensúlyt, amely egy vészhelyzet esetén a kormányzati intézkedések, illetőleg a szabadság-, szólás és gyülekezési jogok között fenn kell, hogy álljanak.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »