Alapjaiban rengették meg a csehországi pártrendszert a hétvégi képviselőházi választások

Alapjaiban rengették meg a csehországi pártrendszert a hétvégi képviselőházi választások

Alapjaiban rengették meg a csehországi pártrendszert a hétvégi képviselőházi választások: a hagyományos, ideológiai profillal rendelkező tömörülések visszaszorultak, míg az eddigi párteliteket élesen bíráló csoportosulások megerősödtek és előtérbe kerültek – így lehetne értékelni a mostani cseh parlamenti alsóházi választás eredményeit.

Bár a tót származású multimilliárdos, Andrej Babis vezette ANO mozgalom szokatlanul nagyarányú győzelmet aratott, nehéz és bonyolult kormányalakításra lehet számítani.

A legfőbb problémát maga Andrej Babis jelenti, aki ellen büntetőeljárás van folyamatban az európai uniós támogatásokkal való visszaélés gyanúja miatt. Erre hivatkozva jelenleg a parlamenti pártok többsége elutasítja a vele való kormányzati együttműködést. Megfigyelők azonban arra számítanak, hogy ez változni fog.

Az 1993-ban alakult Csehországban eddig még sosem történt meg, hogy a 200 tagú képviselőházban a választások győztesének háromszor annyi, 78 mandátuma legyen, mint a második helyezettnek: a Polgári Demokratikus Párt (ODS) 25 helyet szerzett. A korábbi választásokon ez a különbség minden esetben minimális volt.

Újdonság az is, hogy a képviselőházban kilenc párt foglal majd helyett. Az eddigi legtöbb hét volt. Új a Cseh Kalózpárt, illetve a Szabadság és Közvetlen Demokrácia (SPD) mozgalom. Mindkét tömörülés a hagyományos pártok kemény kritikusa.

A választásokon súlyos vereséget szenvedett a Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD), a Cseh- és Morvaország Kommunista Pártja (KSCM), valamint a jobboldali TOP 09 párt. A szociáldemokraták és a kommunisták történetük legrosszabb eredményét érték el, ennek ellenére egyik párt elnöke sem jelezte lemondását. Miroslav Kalousek, a TOP 09 elnöke felhívását, hogy a jobboldal vonja szorosabbra együttműködését, Petr Fiala, az ODS elnöke azonnal visszautasította.

Az államfő minden bizonnyal a választások győztesének, Andrej Babisnak ad kormányalakítási megbízatást, ahogy ezt már korábban jelezte. A választások utáni lépések forgatókönyvét Milos Zeman lényegében már előre meghatározta azon bejelentésével, hogy előbb konzultálni akar a pártvezetőkkel, és csak szabályok engedélyezte utolsó, a választások utáni 30. napra hívja össze az új képviselőház alakuló ülését. Általános a vélemény, hogy Zeman ezzel a saját szerepét is megerősítette. Nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy januárban elnökválasztás lesz Csehországban, amelyen Zeman szeretné megvédeni bársonyszékét. Bár Csehországban az elnököt közvetlenül választják meg, a pártok álláspontja, hogy kit támogatnak, fontos szerepet kap a folyamatban.

Andrej Babis a választási eredmény ismeretében szintén azonnal lépett, és haladéktalanul konzultációra szólította fel a parlamentbe bejutott pártok elnökeit. A javasolt téma az új képviselőház megalakulása, amely nélkül a további politikai lépések lehetetlenek. Babis ugyanakkor elismerte, hogy a találkozókat a kormányalakítással kapcsolatos kérdések megvitatására is ki szeretné használni.

Prágában általános a várakozás, hogy minden probléma ellenére Andrej Babis lesz az új miniszterelnök. Az, hogy kik lesznek az ANO partnerei, egyelőre nyitott.

A leggyakrabban a Tomio Okamura vezette, bevándorlás-ellenes SPD-t és a kommunistákat emlegetik, akik ezt nem is zárják ki. Babis azonban azt mondta, hogy velük nem kíván összeállni, s mozgalma programjához legközelebb állónak a Polgári Demokratikus Pártot, a szociáldemokratákat, valamint a Polgármesterek és Függetlenek (STAN) mozgalmat nevezte meg. Azok viszont az ő személyét utasítják el.

Hírdetés

Az első kommentárok szerint leginkább számításba jöhet az eddigi hármas koalíció (ANO, CSSD, kereszténydemokraták) folyatása, az ANO-SPD-KSCM-koalíció, esetleg az ANO-ODS-koalíció, és nem zárható ki egy kisebbségi kormány megalakulása sem. Az ANO nélküli kormány gyakorlatilag elképzelhetetlen.

Andrej Babis képviselővé választásával újra mentességet szerzett, ami azt jelenti, hogy az ellene indított büntetőeljárást leállítják.

Újraindításához a rendőrségnek ismét kérnie kell majd a parlamentet, hogy vonja meg Babistól, illetve a vele együtt gyanúsított Jaroslav Faktynektől, az ANO alelnökétől a mentességet. Ez semmiképpen sem lesz rövid eljárás, s az eredmény is kétséges.

Elemzők úgy vélik: Csehországra izgalmas és bonyolult kormányalakítási tárgyalások várnak, amelyek gyorsak is lehetnek, de nagyon el is húzódhatnak.

Babis: Csehországnak a V4-eken kívül is partnereket kell keresnie

Csehországnak az Európai Unióban a visegrádi csoporton kívül (V4) is partnereket kell keresnie – idézte a hétvégi csehországi képviselőházi választásokon győztes ANO mozgalom elnökét, Andrej Babist a cseh közszolgálati hírtelevízió (CT24) vasárnap.

A multimilliárdos vállalkozóból lett jobbközép politikus, aki várhatóan kormányalakítási megbízatást kap Milos Zeman államfőtől, előző nap Prágában nyugati újságírókkal beszélgetve úgy fogalmazott, Csehországnak aktív szerepre kell törekednie az Európai Unióban, és olyan szövetségeseket kell keresnie, akikkel közös céljai vannak – például az illegális migráció vagy az élelmiszerek kettős minősége elleni küzdelemben.

„Elő kell készítenünk a témákat, és javasolnunk kell az Európai Tanácsnak, hogy mit is akarunk megváltoztatni. Az élelmiszerek kettős minősége, a migráció elleni harcot és további kérdéseket” – mondta Andrej Babis.

Mint fogalmazott, kétségtelenül szövetségesük Ausztriában a leendő kancellár, Sebastian Kurz, „akinek véleménye a migrációról megegyezik a mi véleményünkkel”.

Andrej Babisnak meggyőződése, hogy a Csehországot, Lengyelországot, Magyarországot és Szlovákiát tömörítő visegrádi csoportnak új szövetségeseket kell keresnie. Szükségük van Ausztriára vagy épp Szlovéniára, Horvátországra, és talán más országokra is a Balkánról – idézte a választásokon győztes párt elnökét a cseh közszolgálati hírtelevízió.

(MTI – Inforádió – nyomán)

Korábban írtuk: Ilyen arányú győzelmet még soha egyetlen párt sem szerzett Csehországban parlamenti választáson – mégis bajos lehet a koalíció


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »