Aláírták a megállapodást a Török Áramlat építéséről

Hétfőn Vlagyimir Putyin orosz államfő és Recep Tayyip Erdogan török elnök aláírta a megállapodást a Török Áramlat gázvezeték-hálózat megépítéséről. A két ország közti kapcsolatok újra felívelőben vannak, a projekt által Törökország egyfajta csomóponttá válik a térség energiaellátásában.

Az orosz államfő hétfőn érkezett Isztambulba, hogy ellátogasson az energetikai világkongresszus háromnapos rendezvényére – emellett megbeszéléseket folytat török és venezuelai vezetőkkel.

Az orosz Gazprom és a török Botas 2014 decemberében írt alá egyetértési nyilatkozatot a projekt megkezdéséről. A Fekete-tenger mélyén épülő vezeték kapacitása mintegy 63 milliárd köbméter lesz, amiből 14 milliárd köbméter jut a török fogyasztókhoz, fennmaradó hányada pedig továbbértékesítésre kerül Európába és a térségi országokba. Ezáltal Törökország egyfajta energetikai elosztó-központtá válik a térségben; amellett, hogy a gázt továbbértékesítik Európába, innen fog az orosz gáz belépni a nemzetközi piacokra.

Faruk Logoglu, Törökország volt külügyminiszter-helyettese szerint ez a megállapodás most különösen fontos, hiszen ezáltal tovább javul a két ország közti viszony, egyúttal Törökország megbízható partnerként tűnhet fel a nemzetközi színtéren. Szerinte ezáltal az orosz-török kapcsolatok egy átmeneti krízishelyzet után ismét felívelőben vannak. Miután az Európai Unió megpróbálta minimalizálni gazdasági kapcsolatait Oroszországgal, Törökország kihasználta ezt a lehetőséget, és az orosz gáz Európába továbbértékesítésével jelentősen javította saját pozícióit az Európai Unióval szemben.

http://www.hidfo.ru/

Kategória:Hírek, Külföld


Forrás:internetfigyelo.wordpress.com
Tovább a cikkre »