Aláírások már vannak a bizottsághoz

MSZP-s és LMP-s képviselők is támogatták a Jobbik kezdeményezését, hogy vizsgálóbizottság alakuljon a Rogán–Portik-ügy tisztázására. A szükséges számú aláírás már megvan, de a Fidesz és a kormány eddig nem mutatta jelét, hogy így rendezné az ügyet.

Összegyűjtötte a Jobbik a szükséges számú aláírást ahhoz, hogy parlamenti vizsgálóbizottságot kezdeményezhessenek a Rogán–Portik-ügy kapcsán – közölte kérdésünkre Szilágyi György. A párt országgyűlési képviselőjének elmondása szerint a jobbikosok mellett MSZP-s és LMP-s képviselők is szignózták az íveket.

Ez azonban még nem jelenti azt, hogy a grémium meg is alakulhat. Az aláírások leadása után ugyanis Kövér László házelnöknek kell kijelölnie egy országgyűlési bizottságot, amely az ügyet tárgyalja, nagy valószínűséggel ez a KDNP-s Rubovszky György által vezetett igazságügyi bizottság lesz. Mivel azonban parlamenti szünet van, a testület csak az elnök vagy a tagok többségének kezdeményezésére ülhet össze, és akkor is megvan a lehetősége eldönteni, támogatja-e a bizottság felállítását, vagy sem. Az erről szóló szabályozás ugyanis kimondja, hogy nem lehet létrehozni vizsgálóbizottságot például olyan ügy tisztázására, amely folyamatban lévő büntető-, szabálysértési vagy polgári eljárás tárgya. A kormánypártok korábban már többször hivatkoztak erre a passzusra, például amikor az állítólagos ezermilliárdos áfacsalási ügyet szerette volna az ellenzék vizsgálni.

Szilágyi György lapunknak azzal érvelt, a kormánynak is érdekében áll az egyik miniszterét ért súlyos vádakat tisztázni. Erre pedig egy vizsgálóbizottság lehetne alkalmas, amelyet – ha a kormánypártokban is megvan a hajlandóság – még nyáron is meg lehetne alakítani.

Rogán elmegy a következő meghallgatásra

Mint ismert, a Prisztás-gyilkosság miatt 15 év fegyházra ítélt Portik Tamás a közelmúltban a bíróságon azt állította, tízmillió forintnak megfelelő eurót adott át Rogán Antalnak egy belvárosi ingatlan áron aluli megvásárlásáért. Habár a miniszter akkor külföldi útjára hivatkozva nem volt ott személyesen a tárgyaláson, a Miniszterelnöki Kabinetiroda nem sokkal később azt közölte, hogy Rogán Antal soha sehol nem találkozott Portik Tamással. Az is kiderült már, hogy Rogán Antal a következő bírósági meghallgatásra el fog menni. A napokban egyébként Lázár János is védelmébe vette minisztertársát arra hivatkozva, nemcsak azt kell nézni, hogy mit mondanak, hanem azt is, hogy ki mondja. – Egy tizenöt évre gyilkosság miatt elítélt embernek az állítása azért erősen megkérdőjelezhető – közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 06. 28.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »