Aláírásgyűjtésbe fogtak a XX. kerületi munkásszálló lakói

Aláírásgyűjtésbe fogtak a XX. kerületi munkásszálló lakói

Zúgolódnak az egyik XX. kerületi munkásszálló lakói, nem akarják megosztani szobáikat új beköltözőkkel. A fenntartó Baptista Szeretetszolgálat átmenetileg helyezne oda rászorulókat, de a bentlakók aláírásgyűjtésbe fogtak.

Aki megteheti, előre menekül és inkább elköltözik a Baross utcai munkásszállóról. A házban 17 négyzetméteres, komfort nélküli lakások vannak, többnyire olyan emberek élnek itt, akik korábban hajléktalan ellátásban részesültek. Ez havi 40 ezer Forintba kerül az egyedül, fejenként havi 15 ezerbe a párban lakóknak. Decemberben kapták a hírt, hogy további rászorulókat helyezne el itt a fenntartó Baptista Szeretetszolgálat.

„Hogy költöztetnek be oda egy harmadik személyt, mert így egymagam be tudok lépni harmadik személyként egy szobába. Na de az ágy, a bútorok, hogyan? Hát ketten is alig férünk el!” – mondta az egyik lakó, Sashegyi Tamás.

A lakók azt állítják: érkezésükkor megállapodtak a szeretetszolgálattal a maximum két fős elhelyezésben, és hogy mindaddig maradhatnak, amíg fizetni tudnak. Megszokott életterüket most nem szívesen alakítják át.

„Nekünk azt mondták akkor, hogy nyugodtan hozhatunk be szekrényeket, feltétlenül vegyünk hűtőszekrényt, mert a közösségi hűtőből esetleg eltűnik az étel, úgyhogy berendezkedtünk” – nyilatkozott egy másik ott élő.

„130-an vagyunk, ebből körülbelül olyan 50-en aláírták a betelepítési tiltakozásukat. És azt szeretnénk ezzel elérni, hogy ha egy mód van rá, hogy ez ne történjen meg” – fogalmazott Zichó Márta, aki szintén a munkásszállót veszi igénybe.

A Baptista Szeretetszolgálatnak ezekben a napokban 80 fő elhelyezéséről kell gondoskodnia, mivel hamarosan lejár a Lőportár utcai ingatlanra kötött bérleti szerződésük. A helyzetet nehezíti, hogy karácsony előtt részben ki is égett az itteni átmeneti otthon. A szolgálat szóvivője azt mondja: maximum 2-3 család kerül a Baross utcai kiléptetőszállóra.

„Ami az egyébként érthető kényelmetlenséget jelenti a most itt lakók számára, az az, hogy volt, aki eddig egy fős szobában lakott, és most, az új helyzetre való tekintettel elképzelhető, hogy valakiknek osztozniuk kell a szobán, és ez a legvalószínűbb esetben úgy fog kinézni, hogy kettő főnek kell egy szobán osztoznia. Olyan nem lesz, hogy két fő mellé egy harmadikat tesznek? Igyekszünk ezt elkerülni” – mondta Szilágyi Attila, a Baptista Szeretetszolgálat kommunikációs igazgatója.

Szilágyi Attila hozzátette: a Baross utcai szálló lakói közül senkit nem küldenek el, bérleti szerződéseiket is csak azért mondják fel, hogy megújíthassák azokat. Az új lakókat – állítása szerint – csak átmenetileg, néhány hónapra helyeznék ide, addig, amíg elkészül a számukra egy most felújítás alatt álló ingatlan.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »