Aknamenet

Aknamenet

Bezár az úrkúti mangánbánya, a Dunaferr a jövőben inkább az ukránoktól vásárol. Gémesi György-interjú. Riport Kurdisztánból. Női sorozatgyilkosok. Elkerülhető lett volna Trianon?

Ez csak egy idézet a sok izgalmas cikkünkből. Magyar Nemzet Magazin – keresse minden hétvégén az újságárusoknál!

Bezár az úrkúti mangánbánya. Egy tollvonással veszítette el száz ember a munkahelyét, mert a Dunaferr a jövőben inkább az ukránoktól vásárol acélgyártáshoz szükséges alapanyagot. Noé bárkája volt eddig az úrkúti bánya, mert többen a közelmúltban bezárt urán-, szén- és bauxitbányákból szerződtek ide. Most a vájárok számára nem maradt más hátra, mint a lassú temetés: a föld alatti gépek szétszerelése, a vájatok lezárása és a függőleges aknák kőzettel való feltöltése.

Elfogadhatatlan, ha valaki azt mondja, nincs politikai alternatíva, ezért is kezdett új mozgalom felépítésébe Gémesi György, Gödöllő polgármestere, korábbi országgyűlési képviselő, aki elképesztőnek nevezi a kormány centralizáló törekvéseit, és felháborítják a bűncselekménnyel felérő közéleti botrányok.

Miközben a kurdok két éve vívják elkeseredett harcukat az Iszlám Állammal iraki területeik megvédéséért, már a háború utáni időkre is gondolnak: úgy vélik, a térségben a tartós stabilitást csak az önálló kurd állam létrejötte szavatolhatja. Ehhez azonban a nagyhatalmaknak is lesz egy-két szavuk – korántsem biztos, hogy a kurdok évszázados függetlenségi harca az Iszlám Állam legyőzésével véget ér.

Közgondolkodásunk torzulásaként fogható föl, hogy Trianonról szólva rendre csak előzményei és következményei kapnak figyelmet. Azt azonban nem szokás hangoztatni, hogy a nemzeti tragédia elkerülhető lett volna. Sőt: a történelemtudományban is erős nyomást fejt ki az az irányzat, amely Trianont elkerülhetetlennek, törvényszerűen bekövetkezőnek állítja be.

Lékai László bíboros, esztergomi érsek, a kis lépések prímása 1986. június 30-án hunyt el. Személye, egyházvezetői tevékenysége azóta is megosztja a közvéleményt. Mit köszönhetünk neki, s mi az, amit azóta cipel teherként az egyház? Ezt vizsgáltuk – pró és kontra.

Ha azt mondjuk, sorozatgyilkos, szinte mindenki furcsa tekintetű, átlagos fizimiskájú, esetleg rossz külsejű férfira gondol. Az esetek nyolcvan százalékában a leírás helytálló, azonban ott van a maradék húsz százalék, amikor az elkövető a gyengébbik nem közül kerül ki.

Két alkalmazott is kritikus egészségi állapotba került az antarktiszi Amundsen–Scott kutatóállomáson. Ez szinte megoldhatatlan probléma elé állítja a telep vezetőit, hiszen a Déli-sarkon már beállt a tél. Az időjárás leírhatatlanul mostoha, normális esetben tavaszig nem juthat el ide külső segítség. De ez most nem normális eset.

 


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »