Aki otthon maradt, imádkozzon – már Floridában a Matthew

Floridában tombol a Matthew hurrikán, amely ugyan négyes erősségűről hármasra gyengült, de változatlanul életveszélyes.

Rock Scott floridai kormányzó ismételten arra intette az embereket, hogy amennyiben otthon maradtak és nem hagyták el a partvidéket a kötelező evakuálás értelmében, semmiképpen se menjenek ki a lakásukból és imádkozzanak, mert immár mást nem tehetnek.

A Matthew ugyanis valóban tombol Floridában: óránként 195 kilométeres széllel, heves esőzésekkel, a folyók áradásával érkezett az Egyesült Államok e déli szövetségi államába.

Hatalmas hullámokat korbácsol az óránként 120 km-es sebességű széllel érkező Matthew hurrikán a floridai Cocoa Beachen 2016. október 7-én, miután elérte Florida keleti partvidékét. (MTI/AP/Red Huber/Orlando Sentinel)

Hatalmas hullámokat korbácsol az óránként 120 km-es sebességű széllel érkező Matthew hurrikán a floridai Cocoa Beachen 2016. október 7-én, miután elérte Florida keleti partvidékét. (MTI/AP/Red Huber/Orlando Sentinel)

Key West, Miami, Miami Beach, Daytona Beach, St. Augustine, Jacksonville városokban ömlik az eső, szinte átláthatatlan az esőfüggöny, sok helyütt az esővíz a tengervízzel keveredik, a tenger tíz-tizenöt méteres hullámokat vet, s a vihar nyomában összedőlt házak, kitépett fák és összeroggyant utcai vasoszlopok jelzik a pusztítást. Pénteken, helyi idő szerint délután, több mint 800 ezer embernek már nem volt árama, de az előrejelzések szerint mintegy két és félmilliónyian számíthatnak arra – egyedül Floridában – hogy áram nélkül maradnak. Az áram- és gázszolgáltatók is leálltak, és sajtóinterjúk szerint hétfőnél előbb valószínűleg nem állnak helyre a szolgáltatások.

EPA/WILLIE J. ALLEN JR

Természetesen az összes kikötőt és repülőteret lezárták Floridában, de általában az Egyesült Államok keleti partvidékén is. Szerda estig 4500 repülőjáratot töröltek, és kétséges, hogy a várhatóan szombaton Washingtont is elérő vihar miatt nem zárják-e le a főváros repülőtereit.

A hurrikán még az éjjel eléri Georgiát, valamint a két Karolinát, ahol szintén kötelező érvényű evakuálást rendeltek el. A vihar által érintett szövetségi államokban mintegy 400 átmeneti menedékhelyet alakítottak ki – elsősorban iskolákban – a vihar elől menekülőknek. A déli szövetségi államokban eddig a Nemzeti Gárda hatezer tagját mozgósították.

Közben pénteken kora délután a védelmi minisztérium bejelentette, hogy hadihajót indít Haitira, segítendő a hurrikán pusztításai utáni helyreállítás megkezdését. A hajó már elhagyta a virginiai Norfolk kikötőjét, fedélzetén 3 szállító helikopterrel és 300 tengerészgyalogossal.

A hajó élelmiszert, vizet, gyógyszereket visz a szigetországba, ahonnan eddig több mint 800 halálos áldozatról, megközelíthetetlen településekről és koleraveszélyről érkeznek a hírek.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »