Aki miatt egy egész falut kiirtottak

Amikor 74 évvel ezelőtt eldördültek a később halált okozó lövések, még senki sem sejtette, hogy Reinhard Heydrich meggyilkolását olyan bosszú követi, ami egy teljes települést töröl el a föld színéről. 1942. május 27-én két cseh ellenálló hajtotta végre azt a merényletet, melynek során az egyik legfanatikusabb nácival végeztek. Három gyermeket, egy terhes feleséget és Lidice nevét hagyta maga után.

A 191 centiméter magas, művelt – többek között kiválóan hegedült – és rendkívül ravasz Heydrich a német fajelmélet “megtestesítője” volt. Amellett, hogy pilótaként is vállalt bevetéseket, 1939-től irányította a birodalmi biztonsági főhivatalt (RSHA), 1942-ben pedig a Cseh-Morva Protektorátus helyettes birodalmi protektora volt.

heydrich_reinhard.jpg

Reinhard Heydrich

(a kép forrása: worldfuturefund.org)

Nem túlzás azt állítani, hogy még a nevét is rettegték. Egyes források szerint a ranglétrán való felemelkedése közben szinte mindenkiről – talán még Heinrich Himmlerről is – rendelkezett adatokkal, de az bizonyos, hogy elképesztő mennyiségű információval bírt. A csehek gyűlölték, az emigrációba kényszerült kormány ezért tervelte ki meggyilkolását, melyet brit segítséggel hajtottak végre. Borus Judit így írt erről a Rubicon-ban megjelent cikkében:

Amikor Heydrichet 1942. május 27-re Berlinbe hívták, hogy az Endlösung-ról, a végső meg oldásról tárgyaljon, az ellenállók azt hitték, végleg visszarendelik. Így gyorsan kellett cselekedniük. Benes-ék ügynököket dobtak le repülőgépről, akiknek sikerült is eljutniuk biztonságos prágai házakba. Heydrich, aki egy Prága melletti birtokon rendezkedett be, gyakran fittyet hányt a biztonsági előírásokra, nemegyszer csak sofőrje társaságában utazott. Május 27-én délelőtt a birodalmi protektor, mint mindennap, elindult otthonából. A merénylők – Ján Kubis és Joseph Gabcik – már ismerték az útvonalát, és tudták, hogy az egyik utca kanyarulatában a kocsijának lassítania kell, így ott várakoztak. Egyiküknél automata lőfegyver volt, a másiknál bomba. A lőfegyver csütörtököt mondott, a kocsi előtt felrobbanó bomba azonban súlyosan meg sebesítette Heydrichet, akit azonnal kórházba szállítottak. Bár testéből eltávolították a szilánkokat, állapota egy hét után válságosra fordult. 1942. június 4-én sebfertőzésben meghalt.

Egyik legfőbb bizalmasa haláláért Adolf Hitler iszonyú bosszút állt, melynek célpontja egy kis cseh község, Lidice volt. Lakosainak azért kellett bűnhődniük, mert az ejtőernyősök állítólag egy rövid ideig ott kerestek menedéket. Ahelyett, hogy az ismert történetet különösebben részletezném, álljon itt a Hans-Ulrich Geschke SS-Oberführer által aláírt levél, melyben az 1942. június 10-én elkövetett mészárlásról ír.

Jelentés Lidice elpusztításáról

Titkos Államrendőrség

Államrendőrség Vezető Szerve, Prága

(-L-)

június 24., Prága

Megtorló rendszabályok Lidice ellen

A Führer parancsára a csehországi Lidice község ellen megtorló rendszabályok hajtattak végre, mert szökevény cseh ejtőernyős ügynökök, angol repülőgépekről leugorva ebbe a községbe futottak és az angliai cseh légióban szolgáló falubeliek rokonai és a község lakóinak nagy része támogatták őket.

A község, amely 95 házból áll, földig leégettetett, 199 tizenöt éven felüli férfi a helyszínen agyonlövettetett, 184 nő a ravensbrücki koncentrációs táborba, hét nő a theresienstadti rendőrségi börtönbe, négy terhes asszony a prágai kórházba, 88 gyermek Litzmannstadtba szállíttatott, míg hét, egy éven aluli gyermeket egy prágai otthonba vittek. Három gyermeket németesítés céljából az ó-birodalom területére szállítottak. Egy súlyosan beteg nő a kladnói kórházban fekszik.

Dr. Geschke s.k.

Reinhard Heydrich három gyermeket hagyott hátra, felesége – Lina von Osten – már a negyediket hordta a szíve alatt férje halálakor. Klaus 1933. június 17-én, Heider 1934. december 28-án, míg Silke 1939. április 9-én született. A negyedik utód közel két hónappal a merényletet követően, 1942. július 23-án jött a világra és a Marte nevet kapta. Az özvegy egyébként Heydrich halála után elzárkózott a külvilágtól, fájdalmát pedig csak mélyítette, hogy Klaust 1943. október 24-én egy teherautó elsodorta. A balesetben a 10 éves fiú életét vesztette. Lina von Osten 1965-ben újból férjhez ment egy finn színházi rendezőhöz, Mauno Manninenhez, aki 1969-ben hunyt el. Lina később egy könyvet is kiadott, melyben azt állította, hogy semmit sem tudott Heydrich cselekedeteiről, de ennek ellenére igyekezett védeni. 1985. augusztus 14-én, 74 éves korában hunyt el Fehmarn-ban.

A helyettes birodalmi protektor gyermekeinek további sorsát leginkább a második világháborúval foglalkozó fórumokon lehet követni, igaz, elég hiányosan. Ezek szerint Heider – aki egyébként 9 évesen a Hitlerjugend tagja volt – mérnöki diplomát szerzett, négy gyermeke született, s egy Wörtsee nevű településen él. 2011-ben azzal a tervvel állt elő, hogy felújíttatja azt a kastélyt, ahol annak idején apjával élt, de az elképzelés nem aratott osztatlan sikert. Marte divatüzletet nyitott Fehmarn-ban. A berlini fal leomlását követően szerette volna megkeresni bátyja sírját, de állítólag a terület átalakulása miatt nem járt sikerrel. Az 1939-ben született Silke nem kerülte el a reflektorfényt, hiszen modellként és operaénekesként is szerepelt a kamerák előtt, az interneten fellelhető anyagok alapján Amerikában és Dél-Afrikában is.

Amennyiben Reinhard Heydrich megéri a nürnbergi pert, kétségtelenül felakasztják. A sors másként rendelkezett, ezért nevéről a náci megszállottság mellett az értelmetlen és kegyetlen vérontás is eszünkbe jut.


Forrás:polipraktika.blog.hu
Tovább a cikkre »