Akcióban a Palóc Nagyker

Akcióban a Palóc Nagyker

A Palóc Nagyker felmondott dolgozóinak nagy része már nem bízik sem a CBA-ban, sem más magyar üzletben. Hétfő óta körülbelül ötven üzlet nyitott újra CBA néven, emiatt az üzletlánc bepereli a Palóc Nagykert.

A CBA korábbi franchise-partnere, a csődvédelem alatt álló, leginkább Nógrád megyében működő Palóc Nagykereskedelmi Kft. újra megnyitotta körülbelül ötven boltját. A hálózat a csőd miatt új beszállítói szerződéseket nem tud kötni, a meglévő készleteit árusítja ki, a bevételből próbálnak valamennyit kifizetni az augusztus óta bérükre váró dolgozóknak – írta meg a Népszabadság.

A napilap szerint az üzletek CBA-ként nyitottak ki, pedig a lánc két hete felbontotta franchise-megállapodását a salgótarjáni céggel, arra hivatkozva, hogy szerződésszegést követett el. Fodor Attila, a CBA kommunikációs igazgatója ezzel kapcsolatban elmondta, hogy jogi lépéseket tesznek a Palóckerrel szemben, mert nem használhatnák nevüket. A lap szerint 700 millió forintra tehető árukészlet maradt az üzletekben. Mint megírtuk, a Palócker két éve veszteségesen működik, jelenleg körülbelül ötmilliárd forintos adóssága van, így az új kereskedelmi törvény miatt jövőre be is kellene zárniuk.

A Magyar Nemzetnek nyilatkozó, nevük elhallgatását kérő egykori bizalmi dolgozók szerint hétfő óta ezek a boltok maximum húszezer forintos forgalmat bonyolítottak le, így semmi esély sincs arra, hogy megtermeljék az elmaradt béreket. A beragadt árukészlet jelentős része rövidital vagy száraz élelmiszer, friss termék természetesen nincs. Az emberek az egy hét zárva tartás miatt fizetés nélküli szabadságot kaptak, de ez az eljárás a múlt héten a boltosoknak tartott jogi fórum alapján törvényellenes. Az alkalmazottak közölték, az utolsó fizetésük augusztusban csak 75 ezer forint volt, azóta elmaradt a bérük. Szerintük a CBA központi vezetésének, az alapító Varga Sándornénak és lányának a magánvagyonukból kellene fizetniük, de erre valószínűleg hiába várnak. – Eddig ötszázan mondtak fel, ám úgy tűnik, az egykori dolgozók nem akarnak a CBA-ba menni, de más magyar munkáltatóhoz sem. Inkább a multikban bíznak – mondta lapunknak a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének Nógrád megyei titkára. Demeter László szerint sem lesz akkora forgalma az újra megnyitott üzleteknek, hogy abból a közel 200 milliós tartozást kifizessék. – Ráadásul még mindig az egyik legdrágábbnak számítanak, bár úgy hírlik, talán 20 százalékos árcsökkentést hajtanak végre, hogy elfogyjanak a termékek – tette hozzá Demeter László.

Továbbra is úgy tudjuk, a Coop, illetve Spar is érdeklődik a múlt héten becsődölt hálózat üzletei iránt, ők ezt nem erősítették meg, de nem is cáfolták. Úgy tudjuk, Varga Sándorné inkább a Reállal tárgyalna. A vagyonfelügyelő azonban időközben azt közölte, az üzleteket nem lehet eladni, mivel jelzálog van rajtuk. Legkésőbb decemberig kell megegyeznie a cégnek a bankokkal.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 09. 29.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »