Akár kancellárjelölt is lehet Martin Schulz

Akár kancellárjelölt is lehet Martin Schulz

Megkezdődtek a találgatások Martin Schulz jövőjéről. Az Európai Parlament elnöke tegnap jelentette be, hogy jövőre már nem indul a tisztségért.

Egyelőre nem tudni, pontosan milyen szerepet kaphat a szociáldemokratáknál az Európai Parlament éléről távozó Martin Schulz, írja a Frankfurter Allgemeine Zeitung. A német konzervatív lap szerint az egyik lehetőség, hogy Schulz Frank-Walter Steinmeier külügyminiszter utóda lesz, miután Steinmeier harcba indulna a német államfői tisztségért. Schulznak azonban tetszene az a lehetőség is, hogy ő szállna harcba Angela Merkellel a kancellári posztért a szociáldemokraták jelöltjeként. Közvélemény-kutatások szerint neki nagyobb esélye lenne a jelenlegi kancellárral szemben, mint Sigmar Gabrielnek, a szociáldemokraták elnökének.

Martin Schulz megfelelő kancellárjelölt lenne a szociáldemokraták számára, írja véleménycikkében a Der Spiegel. A baloldali-liberális lap ezt azzal indokolja, hogy Schulz szenvedélyes szónok, és képes meggyőzni az embereket. Ráadásul van nemzetközi tapasztalata, és nem olyan ingatag, mint Sigmar Gabriel, aki nem lenne jó jelölt az SPD számára.

Martin Schulz elsősorban a fiatalokban ébreszt reményeket, írja kommentárjában a Jetzt, a Süddeutsche Zeitung partnerlapja. A szerző megjegyzi: baráti körében, a Facebookon és a kocsmákban még nem találkozott olyan emberrel, akinek rossz véleménye lett volna Schulzról. Épp ellenkezőleg. Kitér arra, hogy Schulz egy munkáscsaládból származik, és a jelek szerint éppen a fiatalok bíznak benne. Ők azt remélik, hogy Schulz állja majd a szavát, és valóban segít a fiatalok problémáin, például a munkanélküliségen. A lap megjegyzi: a szociáldemokrata politikus évek óta arra használja uniós pozícióját, hogy nyilvánosan elítélje a drámai mértékű szociális igazságtalanságot Európában, valamint kritizálja a bankok és a vállalatok kockázatos üzleti modelljét és adóelkerülését.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »