Akár 300 százalékos növekedést is el tud képzelni „az állami” tévéreklám-árus

Tavalyi, 10 milliárd forinthoz közelítő árbevétele után 200-300 százalékos növekedéssel számol az Atmedia – közölte a hazai televíziós reklámpiac legnagyobb, január elseje óta a TV2 és az MTVA reklámidejét is értékesítő kereskedőházának vezetője egy keddi, budapesti sajtóbeszélgetésen.

Lukács Csaba elmondta: a 2010-ben indított ügynökség – amely 11 médiacsoporthoz tartozó 35 csatorna reklámidejét értékesíti – az év első öt hónapjában 55,2 százalékos közönségarányt mondhatott magáénak, míg az RTL-csoport kereskedőháza, az R-Time részesedése 43,1 százalékos.

Hatalmasat dob az Eb és az olimpia

Közlése szerint hirdetési szempontból egyértelműen sikertörténet a franciaországi labdarúgó-Európa-bajnokság és a riói olimpia: az előbbi a várakozások felett teljesít reklámszempontból, az utóbbi esetében azzal kalkulálnak, hogy „kevésbé lesz kiemelt”, mint a másik sportesemény. A Hír TV korábban arról számolt be, hogy a TV2-t az állam keményen tömi hirdetésekkel.

Lukács Csaba elmondta: viszonylag rövid időn belül újabb csatornákkal és médiatípusokkal kívánják bővíteni portfóliójukat; utóbbiak kapcsán az MTI érdeklődésére arról beszélt: mivel szinergiaalapon tervezik a bővülést, biztosan nem lépnek be a nyomtatott sajtó és a közterületi hirdetések piacára.

Célpontban a rádiózás

Mint közölte, az ügyfélkörükbe tartozó tévécsatornák révén már így is jelen vannak a netes piacon, ugyanakkor „nem feltétlenül volna ördögtől való” belépniük a rádiós hirdetési szektorba, amelyben jelentős tartalékokat látnak.

A televíziós piacról szólva Lukács Csaba arról beszélt, ma felülértékeltnek számítanak a főműsoridős reklámértékesítések, miközben annak ellenére kapnak a szükségesnél kisebb figyelmet a kábelcsatornák, hogy 2012-ben megtört a két vezető országos kereskedelmi tévé nézettségi uralma, és ma a nézők több mint kétharmada már nem ezeket választja főműsoridőben.

Ez az új trend, amelyet a piaci intézményrendszernek is tükröznie kell; éppen ezért az Atmedia ügyvezető igazgatója szerint ma már nem a két legnagyobb nézettségű csatorna, hanem a csatornaportfóliók versenyeznek a hirdetőkért, és ezek versenye teszi elkerülhetetlenné a piac megújulását, az árazási szempontok és súlypontok megváltoztatását.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »