Akár 150 ezres bírságot is fizethet az, aki itt fut

Akár 150 ezres bírságot is fizethet az, aki itt fut

50-150 ezer forintra is megbírságolhatják a rendőrök azt, aki a Margitszigeten a külső futópálya helyett a betonúton fut – a KRESZ szabályai szerint. Az ép és fogyatékkal élő sportolóknak futóedzéseket szervező Suhanj! Alapítvány szerint a rendőri fellépés ellehetetlenítheti az edzéseiket, ezért jövő hétfőre demonstrációt szerveznek azért, hogy nyilvánítsák lakóövezetté a Margitszigetet.

Sok futó a megfelelő pályát használja futásra a Margitszigeten. Vannak, akik nem. A betonúton ugyanis már nem lehet futni. A profik évtizedek óta ezt a pályát használják, mert itt sokkal gyorsabban tudnak futni. „Ez egy nagyon nyugodt környék. Nincsenek autók, mindenhol tudok futni” – mondta egy cseh lány, akinek eszébe se jutott, hogy nem használhatja a betonutat. A szabályok szerint ugyanis akár 150 ezer forintig terjedő bírságra számíthat, aki mégis ezt az utat választja. Igaz, a BRFK szerint nem bírságolnak, a futók csak szóbeli figyelmeztetést kapnak.

Pár hónapja megtámadtak és megvertek egy Margitszigeten futó nőt. Azóta sok futó a biztonsága miatt is szívesebben fut ezen a részen.

Tilosban járnak a kerekes székesek is. Annak ellenére, hogy a Suhanj! Alapítvány évek óta ezen az úton tartja az edzéseit. „Mi szükség van erre? Hogyha eddig, húsz-harminc évig, amióta itt komolyabb futópálya van, senkit nem zavart, akkor mi történt most?” – tette fel a kérdést Walter Ulrik, a Suhanj! Alapítvány önkéntese.

A kerekes székek számára ugyanis nem alkalmas a külső futókör. „Megosztjuk a mozgás örömét a fogyatékkal élő embertársainkkal, ezért velük együtt futunk versenyeken, edzéseken, és ami most konkrétan a Suhanj!-t érinti, az, hogy a margitszigeti edzéseket, azt itt tartjuk részben ezen a bizonyos gerincúton, nem nagyon van máshol hely, ahol tudnának futni. Tehát ha fut egymás mellett egy látássérült és egy látó, aki kíséri őt, akkor nem férnek el a normál úton, és akkor nem beszélve a kerekes székesekről, a handbike-osokról, akik szintén így tudnak futni” – tette hozzá Walter Ulrik.

Az alapítvány március 21-ére demonstrációt szervez azért, hogy a Margitszigetet lakó-pihenő övezetnek nyilvánítsák, illetve azért, hogy a város parkjaiban több futóversenyt lehessen szervezni, mint eddig.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »