Ajlantól az egymillió migránsig

Ajlantól az egymillió migránsig

Egy évvel ezelőtt jelent meg a világsajtóban és sokkolta Európát Ajlannak, a tengerbe fulladt szíriai kisfiúnak a török tengerparton fekvő élettelen testéről készült fotó – emlékeztetett az elmúlt év menekültválságának fontosabb eseményeit összefoglalva az AFP francia hírügynökség.

aylan sajto_b

Az ezt követő egy évben egy rövid ideig tartó szakaszt, a Németország nyomására történt határnyitást korlátozó intézkedések egész sorozata követte Európai Unió-szerte. 2015. szeptember 2-án az EU „kapuja”, Kósz görög sziget partjai felé tartva felborult egy szíriai menekülteket szállító túlzsúfolt hajó a dél-törökországi divatos üdülőhely, Bodrum magasságában.

A hajótörésben a kis Ajlan Kurdi, anyja és fivére, valamint kilenc másik szíriai menekült életét vesztette. Az arccal a parton fekvő hároméves gyermekről készült fotók az egész világot sokkolták. S miközben Európa a második világháború óta egyik legsúlyosabb menekültváltságát élte, Berlin enyhítette a szíriai állampolgárokra vonatkozó befogadási szabályokat, és nem küldte vissza őket abba az országba, amelyben beléptek az unió területére.

Németországba, amely rekordszámú – összesen 1,1 millió – menedékkérőt fogadott be 2015-ben, csak a szeptember 5-6-i hétvégén több mint 20 ezer migráns érkezett. Előző nap Ausztria – Berlinnel egyeztetve, s példa nélküli módon – beleegyezett, hogy megkönnyíti a Magyarországon rekedt több ezer migráns fogadását és Németországba történő szállítását. Magyarországra augusztusban mintegy 50 ezer ember érkezett.

Angela Merkel német kancellár felszólította európai partnereit, hogy nyissák nagyobbra a kapukat az Európa bejárata előtt tolongó menekültek tízezrei előtt. Hosszas csűrés-csavarás után Franciaország beleegyezett, hogy két év alatt 24 ezer menekültet, Nagy-Britannia pedig öt év alatt 20 ezer szíriait fogad be. A szinte túlcsordulásig megtelt Németország szeptember 13-án ismét életbe léptette a határellenőrzést, hogy „kordában tartsa” a Balkánról érkező több tízezres menekültáradatot, felfüggesztve a szabad mozgást az Unió területén. A hirtelen fordulatot logisztikai gondok, illetve Angela Merkel saját politikai táborának elégedetlensége váltotta ki.

Berlinnek a határellenőrzéssel kapcsolatos döntése rövidesen követőkre akadt, elsősorban a kelet-európai országokban, amelyek már hetek óta elutasították a német javaslatot, hogy a menekülteket kvóták szerint osszák szét az Unió 28 tagállamában. A tranzitországok közül Ausztria, Csehország, Szlovákia visszaállította a határellenőrzést. A schengeni határ két legfontosabb beléptető országa, Magyarország és Szlovénia drótkerítést építtetett az érintett határszakaszon – emlékeztet az MTI.

Orbán Viktor miniszterelnök kezdeményezésére új törvényt fogadott el az Országgyűlés, amely lehetővé teszi, hogy katonákat küldjenek a határra, és letöltendő börtönnel büntessék az illegális határátlépést. A miniszterelnök később bejelentette, hogy népszavazást tartanak a bevándorlóknak a tagországok közötti megosztására vonatkozó uniós terv ellen, a referendumot október 2-ára írták ki. Több kelet-európai és balkáni ország – mindenekelőtt Macedónia, Szlovénia, Szerbia és Horvátország – 2016 februárjában lezárta a határokat az illegális bevándorlók és a menekültek előtt.

2015-ben – a második világháború óta rekordszámú – egymillió migráns érkezett Európába a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) és az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) december végi közleménye szerint. Legtöbbjük – több mint 821 ezren – Görögországon keresztül érkeztek a tengeren – közölte az IOM és az UNHCR, amelyek szerint mintegy 3700 menekült és illegális bevándorló veszett a tengerbe egy év alatt. Idén márciusban az EU és Törökország vitatott megállapodást kötött egymással, amelynek értelmében valamennyi, március 20-a után érkezett illegális bevándorlót és menedékkérőt – hacsak nem kapnak menedékjogot – visszaküldik Törökországba.

Azóta csökkent a Balkánon és Kelet-Európán átutazó migránsok száma. A megállapodás azonban veszélyben van, Törökország ugyanis a felmondásával fenyeget, ha Brüsszel nem biztosít vízummentességet az állampolgárainak. A menekültáradat nagyobb része azóta Olaszországon keresztül érkezik. A 2016 januárja óta a Földközi-tengeren érkező 207 ezer illegális bevándorló és menekült közül több mint 112 ezer Olaszországba érkezett, és 3165 fulladt a tengerbe az IOM által augusztus végén közzétett adatok szerint.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »